Driedubbel glas

Vroeger bestond er alleen enkelglas. Tegenwoordig hebben de meeste huizen dubbelglas. Wil je je huis optimaal isoleren tegen warmteverlies en geluid? Ga dan voor driedubbel glas.

driedubbel glas

Voordelen driedubbel glas

Driedubbel glas bestaat, zoals de naam als zegt, uit drie lagen glas. Hiertussen zitten twee lagen droge, stilstaande lucht. Dit isoleert de ruimte beter tegen warmteverlies en geluid dan enkel- of dubbelglas. Doordat de ramen een extra glaslaag hebben, voorkomt dit ook de condensvorming aan de binnenkant van je ruit. Deze derde glaslaag en extra luchtlaag werken als buffer.

Hieronder de grootste voordelen van driedubbel glas op een rij:

  • Gaat grote hoeveelheden warmteverlies tegen
  • Hoge geluidsisolatie
  • Geen condensvorming binnenshuis

Drie- of zelfs vierdubbelglas wordt ook vaak toegepast in huizen aan hele drukke straten of in de buurt van een spoorbaan. In combinatie met kunststof kozijnen is dit heel goed geluidsisolerend.

Geschikt voor passiefhuizen

Het plaatsen van driedubbel glas is geen opzichzelfstaande oplossing voor minder energieverlies. Als de rest van je woning niet goed geïsoleerd is, dat heeft driedubbele beglazing ook geen zin. Het is een laatste stap naar zo duurzaam mogelijk wonen en gaat het beste samen met een goede spouwmuurisolatie en isolerende kozijnen.

Omdat het om een flinke investering gaat, werpt het driedubbele glas het beste zijn vruchten af in energiezuinige woningen, ook wel passiefhuizen genoemd.

Driedubbel glas plaatsen

Een ruit met driedubbel glas is vanzelfsprekend dikker dan een ruit met enkelglas of dubbelglas. Daarom passen driedubbele ruiten niet in alle raamkozijnen. De sponning (gleuf in het raamkozijn wat bestemd is voor de ruit) moet diep en sterk genoeg zijn voor het zwaardere en dikkere glas. Laat je dus goed informeren voordat je tot aanschaf overgaat.

Huis goed isoleren

De juiste ramen in je huis kunnen meewerken aan een goede isolatie. Wil je weten wat er nog meer voor isolatie bij een energiezuinige woning komt kijken? Denk aan spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie.

nog meer: wooninspiratie