Verrijdbaar bed maken

Heb je een kleine slaapkamer? Of je bed in je leefruimte staan? Los het op met een verrijdbaar bed. Je draait overdag het bed met de opening naar de muur, en ‘s avonds draai je hem zo dat je er in kunt slapen. Je maakt ‘m helemaal zelf! Bekijk hieronder hoe je zelf dit bed kunt maken.

Stappenplan verrijdbaar bed

Verrijdbaar bed

Stappenplan voor verrijdbaar bed

 • Begin met het in elkaar zetten van de bodem. In het raamwerk van de bodem zitten 7 ronde stokken die stevigheid aan de constructie geven, maar hem ook licht houden.
 • Boor in 2 balkjes van 4,5×4,5×209 cm met een speedboor 7 gaten met dezelfde diameter als de stokken (bijv. 25 mm). Het mooist is in twee delen te boren, dus eerst de bovenzijde en daarna de onderzijde.
 • Doe lijm aan de uiteinden van de stokken en sla de stokken in de balkjes.
 • Nu wordt het raamwerk gesloten. Dit is een klusje dat snel moet worden geklaard, want de lijm droogt snel. Lijm en schroef de balkjes van 4,5×4,5×81 cm aan de uiteinden van de lange latten. Wij gebruikten schroeven van 4×70 mm. Boor daarom ook 4 mm voor in de te schroeven delen
 • Leg een gaatjesplaat of lattenbodem van 90×200 cm op de bodem.
  TIP Sla met een houten hamer op de stokken. Of doe een houtje tussen de stok en een stalen hamer.
  TIP Gebruik D3 houtlijm, voor het verbinden van de stokken in de gaten. D3 droogt iets minder snel, dus heb je net wat meer tijd om alles aan te slaan.
 • Boor onderin de linker- en rechterkant van het frame 6 gaatjes op 1,2 cm van de rand voor. Doe er wat lijm op en schroef de bodemplankjes links en rechts onder de bodem vast.
 • Het plafond is vergelijkbaar met de bodem. Maak ook hiervoor een raamwerk van de balkjes. Lijm en schroef de vier delen na het voorboren vast.
 • Leg in het ontstane raamwerk een mdf- of triplexplaat van 90×200 cm. Er komen ‘til-latjes’ onder, die het plafond op zijn plek houdt. Lijm en timmer met kleine spijkertjes de schaaflatjes aan het raamwerk en aan het plafond. De til-latjes timmer je vlak onder de rand.
 • Zet het plafond nu op de staanders. Boor weer alle delen voor en lijm en schroef met lange 70 mm schroeven de staanders aan het plafond. Deze schroeven blijven uit het zicht omdat ze zo hoog zitten.
 • Plaats nu de plafondconstructie op de bodem. Boor weer alle gaten voor en lijm/schroef de bodem aan het plafond. Maak het op de zelfde manier vast als het plafonddeel.
 • De achterwand en de twee zijwandjes maken we op de zelfde manier vast aan het staande frame als we het plafond deden. Dus bijna op de rand van de staanders lijmen en timmeren we weer de ‘til-latjes’ en aan de andere kant tegen de zij/achterpaneeltjes.
 • De achterkanten en zijkanten kunnen bekleed worden. Bijvoorbeeld met doorschijnende stof. Doe dit door de stof een slag om een dun balkje van 15×15 mm te draaien en de stof vast te zetten met een paar kleine spijkertjes. Het balkje timmer je boven op het frame vast. Trek de stof strak naar beneden en doe daar hetzelfde met een latje onderaan. Als de stof te smal is dan kan het verlijmd worden met gelijkmatig verdeelde textiel lijm. Dat laatste is nodig want de stof schijnt door.

BeQwaam Workshops, Minervaweg 1b, Baarn 035-543 54 29.

Nog meer ideeën voor het maken of opknappen van een bed lees je in het artikel Maak zelf een bed.

nog meer: wooninspiratie