Uil

Print de patronen op ware grootte en knip ze uit. Maak bij patronen die elkaar overlappen meerdere prints, zodat alle delen apart uitgeknipt kunnen worden. Plak patronen die uit 2 delen bestaan volgens de tekens bij de aansluitlijnen aan elkaar. Knip daarna de patronen uit de stof met rondom 1 cm naad, tenzij anders vermeld. Leg voor het stikken van de naden de delen met de goede kanten op elkaar en stik met 1 cm naad. Knip na het stikken de naden korter af, bij de hoekjes schuin weg en bij rondingen en inhammen voorzichtig tot vlak voor het stiksel in.

zelfmaakpop-uil2

Nodig

 • lapje gebloemde ecrukleurige stof (Design for Delight) van 30×70 cm
 • restjes groen, lichtblauw en wit vilt
 • Patroon uil (pdf)
 • naaimachinegaren
 • vulmateriaal
 • 2 bruine knoopjes
 • restje wit borduurgaren

Hoogte
± 27 cm

Werkwijze

Lees eerst de algemene aanwijzingen.
Knip de uil 1x, de vleugel 2x en het onderlijf 1x aan stofvouw uit dubbele stof. Knip uit een dubbele laag groen vilt het pootdeel en het oor 2x, de bovenkant snavel 1x en knip de onderkant snavel 1x uit een enkele laag groen vilt. Knip voor de ogen 2 lichtblauwe vilten cirkels van 8 cm doorsnede en 2 witte vilten cirkels van 5 cm doorsnede.

In elkaar zetten

 • Stik met kleine steekjes op een uildeel eerst de lichtblauwe en daarna de witte vilten oogdelen. Stik 2x 2 vleugeldelen rondom op elkaar. Knip de stof aan de achterkant binnen een deel (stippellijn op het patroon geeft de vleugeldelen aan) voorzichtig in (let op: maak 2 vleugels in spiegelbeeld van elkaar) en keer de vleugels met de goede kant buiten. Stik de vleugels volgens de stippellijn door. Knip het andere vleugeldeel ook in en vul beide kanten op. Naai zo onzichtbaar mogelijk de openingen dicht.
 • Stik 2x 2 oren op elkaar, maar laat de aanzetkant open. Keer de oren. Stik 2x 2 pootdelen op elkaar, maar laar de aanzetkant open. Keer de poten. Stik ze volgens de stippellijnen door en vul de delen daarna op.
 • Stik de 2 uildelen op elkaar met de oren op de aangeven plaatsen ertussen en laat de onderkant open. Stik het onderlijf aan de voorkant van de uil met de poten er op de aangegeven plaatsen tussen. Keer de uil, vul hem op en naai het onderlijfdeel aan de achterkant.
 • Stik de 2 bovenkant snaveldelen langs de ronde bovenkant aan elkaar. Stik hierna de onderkantsnavel eraan. Keer de snavel met de goede kant buiten. Knip de naad langs de aanzetkant weg, naai met kleine steekjes de snavel tussen de ogen op de uil en vul hem tegelijkertijd op.

Afwerking

Naai de vleugels aan weerskanten op de zijnaad aan de uil. Naai de knopen in het midden van de ogen vast. Maak nog enkele steken vanuit de knoopsgaten over de knoop, zodat een verticale lijn ontstaat.

Ontwerp en idee: Meta Poulain en Jeske Weel

nog meer: wooninspiratie