Jasje voor cafetière

De leukste creatieve woonboeken delen we met je. Deze keer viel ‘Mollie Makes Birds’ ons op, met veel leuke zelfmakers. Een van die zelfmaakideeën laten we hier zien. Met als thema: vogels!

warmhoud hoes

warmhoud hoes

Het patroon voor de cafetiere is geïnspireerd op Wycinanki, een traditionele Poolse papierkunst. Heb je geen cafetière? Je kunt het patroon ook vergroten en gebruiken voor een theemuts.

Nodig

 • download het patroon: deel 1, deel 2 en deel 3
 • 2 stukken wit vilt van 23×0,5 cm
 • 3 stukken zwart vilt van 23×0,5 cm
 • 1 stuk blauw vilt van 10×18 cm
 • 1 stuk oranje en 1 stuk lentegroen vilt van 10×15 cm
 • 1 stuk rood, 1 stuk lichtblauw, 1 stuk geel, 1 stuk turkoois, 1 stuk roze en 1 stuk felroze vilt van 10×12,5 cm
 • 1 stuk donkeroranje vilt van 5×9 cm
 • naaigaren in de kleuren van het vilt
 • borduurgaren in zwart en verschillende heldere kleuren
 • 112 cm wit lint van 1 cm breed
 • naalden om te borduren en te naaien
 • spelden en schaar

De voorbereiding

Knip een rechthoek vn 14,5×30 cm uit het witte vilt. Dit is de ondergrond waarop je de kleurige applicaties laag voor laag gaat aanbrengen. Knip alle onderdelen uit het vilt met behulp van de patronen. Omdat het ontwerp symmetrisch is, moeten van de meest onderdelen twee stukken worden geknipt. Het patroon geldt voor de linker haan; deze moet je omdraaien om ook de onderdelen voor de rechter haan uit te kunnen knippen. Omdat het ontwerp in lagen wordt opgebouwd (A, B, C en D), is het handig om alle onderdelen uit elke laag bij elkaar te houden tijdens het knippen. Op een paar onderdelen staan V’tjes. Op deze plaatsen moet je met je schaar kleine V-vormige inkepingen maken langs de rand.

Werkwijze

Stap 1
Leg de grote witte recehthoek voor je op tafel en leg de onderste laag onderdelen (alle A-delen) neer zoals op de foto. Speld vast en rijg vast met grote witte steken (die je aan de achterkant losjes afhecht omdat je de draad straks verwijdert). Verwijder de spelden en naai alle onderdelen vast met overhandse steekjes in bijpassend garen. Als alle onderdelen vastzitten, verwijder je de rijgdraad.

Stap 2
Leg nu de volgende laag onderdelen (alle B-delen) erop en naai ze vast met overhandse steken in bijpassend garen.

Stap 3
Ga dan verder met alle C-onderdelen. Omdat de lagen nu dikker worden, is het misschien makkelijker om de delen tijdens het naaien met je hand op hun plaats te houden in plaats van ze vast te spelden.

Stap 4
Leg dan de vierde laag, alle D-onderdelen, erop. Naai de ogen erop met witte, overhandse steekjes. Met 3 draden borduurgaren borduur je de pupil erop door verschillende kleine steekjes te maken.

Stap 5
Borduur een paar lange steken in ster- of waaiervorm op de bloemen met 3 draden borduurgaren in heldere, contrasterende kleuren, zoals op de foto.

Stap 6
Borduur de steeltjes en blaadjes met 3 draden zwart borduurgaren en een stiksteek. Maak eerst een streepje als steeltje en maak dan de blaadjes met een paar kettingsteekjes. Kijk uit dat je de draad niet te strak trekt, want dan rimpelt het vilt.

De voering
Knip een zwart rechthoek van 14,5×30 cm. Dat wordt de achterkant. Speld deze op de achterkant van de witte ondergrond. Knip het zwarte stuk iets bij als het groter is dan de witte voorkant (de applicaties kunnen ervoor zorgen dat het witte stuk iets kleiner wordt). Verwijder de spelden en leg de witte voorkant weg.

De linten
Knip vier stukken wit lint van 28 cm lang en knip de uiteinden schuin af. Speld twee linten aan een korte kant van de zwarte achterkant, waarbij ze een paar centimeter op het zwarte vilt liggen. Naai vast met overhandse steken en zwart naaigaren en let er hierbij op dat je niet door de hele stof heen gaat. Naai de andere twee linten vast achter op de achterkant op precies dezelfde hoogte. (De precieze plek is ook afhankelijk van de plaats van het handvat van de cafetière).

De finishing touch
Speld de witte voorkant en de zwarte achterkant op elkaar en naai ze rondom vast met een festonsteek van 3 draden borduurgaren. Maak bij de linten een enkel overhands steekje en ga meteen verder met de festonsteek. Hecht netjes af aan de achterkant.

Bron: 101 Woonideeën januari 2014

nog meer: wooninspiratie