Stappenplan dierenkop van klei

Een rendierhoofd aan de muur maak je heel eenvoudig met boetseerklei. Met een eigen tekst maak je hem extra persoonlijk. Volg het stappenplan dierenkop van klei om het zelf te maken.Happy Deer
Happy deer stap 1Happy deer stap 2
Happy deer stap 3Happy deer stap 4
Happy deer stap 5Happy deer stap 6

Nodig

  • ongeveer 3 kilo boetseerklei
  • plank met oude handdoek eromheen
  • houten deegroller
  • mesje en boetseerspatels
  • stevig ijzerdraad
  • wattenstaafjes
  • uitsteekletters (kookwinkel)
  • oude tandenborstel
  • mooie takken uit het bos

Zo maak je het

Stap 1
Kies welke klei je wilt gebruiken. Wil je een rendierhoofd met een gladde afwerking? Kies dan voor een kleisoort met zo min mogelijk chamotte. Sommige kleisoorten moeten op hoge temperatuur worden afgebakken in een professionele oven. Fimoklei is een goed alternatief.
Dat droogt mooi wit op, maar is relatief wel kostbaar.

Stap 2
Snijd een stuk van de klei af, in de maat van de kop van het rendier. Neem een kleinere, dunnere plak voor het uitsteken van de letters. Vorm met het mesje en boetseergerei de vorm van een rendierhoofd. Maak het oppervlak glad met je vingers en eventueel een beetje water.

Stap 3
Draai het ‘hoofd’ om en duw een dubbele ijzerdraad diep in het achterhoofd. Zorg dat het ijzerdraad niet boven het hoofd uitsteekt. Dit is de lus waar je de dierenkop straks aan kunt ophangen.

Stap 4
Rol met de deegroller een mooie dunne lap van ongeveer 0,5 cm. Steek letters uit deze lap klei. Is het lastig om de klei uit de uitsteekvorm te halen? Probeer het dan met een wattenstaafje.

Stap 5
Maak met de tandenborstel het oppervlak van het hoofd een beetje ruw. Zo plakken de letters beter. Maak de letters een heel klein beetje nat en ‘plak’ ze op het rendierhoofd.

Stap 6
Heb je gekozen voor afbakklei? Maak dan kleine gaatjes aan de zijkant van de kop waar je de takken later in kunt lijmen. Als het hoofd vrij dik is, bijvoorbeeld meer dan 5 cm, dan hoef je het niet per se af te bakken. Steek de takken voor het gewei diep aan de zijkanten in het hoofd en laat goed drogen. Is de kop dunner, dan is het qua breekbaarheid aan te bevelen om het wel af te bakken.

Bron: 101 Woonideeën januari 2015

nog meer: wooninspiratie