Bling bling olifant maken

Op jonge leeftijd kun je niet genoeg knuffelbeertjes hebben. Deze glamorous olifant is een nieuwe voor de collectie. Je maakt ‘m zelf!

olifant

Algemeen

Print de patronen op ware grootte en knip ze uit. Maak bij patronen die elkaar overlappen meerdere prints, zodat alle delen apart uitgeknipt kunnen worden. Plak patronen die uit 2 delen bestaan volgens de tekens bij de aansluitlijnen aan elkaar. Knip daarna de patronen uit de stof met rondom 1 cm naad, tenzij anders vermeld. Leg voor het stikken van de naden de delen met de goede kanten op elkaar en stik met 1 cm naad. Knip na het stikken de naden korter af, bij de hoekjes schuin weg en bij rondingen en inhammen voorzichtig tot vlak voor het stiksel in.

Nodig

 • een lapje gedessineerde bruine stof (Design for Delight) van 35×70 cm
 • restjes roze, donkergrijs en wit vilt
 • naaimachinegaren
 • vulmateriaal
 • dunne fiberfill
 • 2 bruine knoopjes

Hoogte
± 18 cm

Werkwijze

Lees eerst de algemene aanwijzingen.

 • Neem volgens de stippellijnen het bloemdekentje, bloemhartje en het onderlijf over uit de olifant en neem het binnenoor over uit het oor.
 • Knip de olifant, het oor en het onderlijf elk 1 x uit een dubbele laag stof en knip het bovendeel kop en het tussendeel kop beide 1 x uit een enkele laag stof. Knip uit een dubbele laag roze vilt het binnenoor en het bloemdekentje elk 1 x (knip alleen naad aan bij de aanzetkanten) en knip voor het slurfuiteinde een cirkel van 1½ cm.
 • Knip uit een dubbele laag donkergrijs vilt het oor (rondom naad), de staart (alleen naad aan de aanzetkant) en het bloemhart van het dekentje zonder naad. Knip tevens voor de onderkant van de voorpoten 2 cirkels van 4 cm doorsnede en voor de achterpoten 2 cirkels van 4½ cm doorsnede. Knip uit een dubbele laag wit vilt de slagtand 2x met alleen naad aan de aanzetkant. Knip de vilten oren na uit een laag fiberfill.

In elkaar zetten

 • Vouw het staartdeel dubbel met de goede kant buiten en met aan het uiteinde een dubbelgevouwen reepje roze vilt ertussen; laat dit reepje 1½ cm uitsteken. Stik vlak langs de kant de staart dicht, maar laat de aanzetkant open. Vul de staart op.
 • Leg de roze binnenoren op de grijze vilten oren en stik ze ½ cm vanaf de ronde kant vast. Leg de grijze oren elk op een stoffen oor (goede kanten op elkaar) en leg hier een fiberfill-deel op. Stik de delen langs de ronde kanten op elkaar. Knip de naad korter af en keer het oren. Stik de oren door vlak langs de rand van het roze deel door en stik ze ½ cm verder op het grijze deel door. Knip de naad aan de aanzetkant op ½ cm af. Stik de oren op de olifantdelen; laat ze naar voren wijzen.
 • Stik 2x 2 slagtanden (goede kant buiten) vlak langs de kant op elkaar, maar laat de aanzetkant open. Vul de slagtanden iets op.
 • Stik de bloemhartjes op de dekentjes. Stik de dekens op de olifantdelen. Stik de middennaad van de onderlijfdelen, maar laat in het midden 10 cm open. Stik het deel tussen de 2 olifantdelen. Stik hierna de vilten cirkels met kleine steekjes in de onderkant van de poten.
 • Stik de olifantdelen langs de rug op elkaar met de staart ertussen. Stik het bovendeel kop en tussendeel kop tussen de olifantdelen; stik de slagtanden tegelijkertijd ertussen mee. Stik tot slot de 2 olifantdelen langs de slurf op elkaar, maar laat de onderkant slurf open. Keer de olifant.

Afwerking

Vul de slurf en naai met kleine steekjes de roze vilten cirkel in de onderkant. Vul de olifant helemaal op en naai de opening dicht. Naai de knopen als ogen erop. Vouw de oren plat naar achteren en zet ze met een klein steekje door de oren en het lijf vast.

Patroon olifant

Bron: Ontwerp en idee Meta Poulain en Jeske Weel

nog meer: wooninspiratie