Mooi doekje gemaakt van een washand

De Australische Ebony Bizys is een creatieve duizendpoot. Ze geeft workshops, werkt voor verschillende bladen, heeft een blog en geeft haar eigen tijdschriften uit. Bij het maken van deze doek werd Ebony geïnspireerd door een doekje dat ze kocht in Tokyo en door Snoozebaby, een Nederlands kinderlabel. Customize een washand, pannenlap of een ander stuk stof en stop het in je handtas. Zo heb je altijd een doekje bij je om je handen af te drogen of je gezicht droog te deppen op een zwoele zomerdag.

doekje

Nodig

  • washand
  • stof van ongeveer dezelfde grote als de washand
  • eventueel nog meer stof voor een patchwork
  • vilt
  • schaar
  • naald
  • naaimachine
  • lint
  • biaisband

Werkwijze

Stap 1
Knip de stof ongeveer 1 cm groter dan de washand.

Stap 2
Als je een patchwork wilt maken, leg je de extra stof aan de bovenkant van de andere stof. Let op: leg de goede kant van de extra stof naar boven. Vouw de extra stof naar binnen, zodat de onderkant van de stof zichtbaar wordt.

Stap 3
Knip de stof schuin af.

Stap 4
Stik de meerdere lagen stof aan elkaar met een rechte steek, op ongeveer 0,5 cm van de rand. Je kunt daarna de naad eventueel met een overlockmachine of een zig-zag steek afwerken.

Stap 5
Vouw je naaiwerk open en strijk het glad. Je kunt eventueel een strijkijzer gebruiken.

Stap 6
Plaats de washand en je naaiwerk op elkaar, met de goede kanten naar buiten. Stik de twee lapjes aan elkaar met een rechte steek op ongeveer 0,4 cm van de rand van het grootste lapje stof.

Stap 7
Strijk de randen van de doek glad.

Stap 8
Zet lint en andere stukjes stof (maximaal 8 à 9 cm in lengte) vast met een tijdelijke steek. Zorg dat het lint aan beide kanten van de stof zit.

Stap 9
Vouw de biaisband over de randen van je lap heen en stik het band vast aan beide kanten van de lap. Herhaal dit bij alle zijdes.

Stap 10
Vouw alle lintjes naar buiten en stik er overheen met een rechte steek. Probeer over de bestaande naad heen te stikken, zodat je een strak geheel krijgt.

Stap 11
Knip uit een stuk vilt de vorm van je favoriete dier. Gebruik borduurgaren voor de ogen en de neus. Naai het diertje met de hand op het lapje stof.

Stap 12
En klaar is je customized washand! Zorg dat je ‘m altijd in je handtas hebt om je handen af te drogen of je gezicht droog te deppen op een hete zomerdag. Enjoy!

Bron: 101 Woonideeën

nog meer: wooninspiratie