Kussenontwerp door Studio Klein Geluk

Kim, eigenaresse van Studio Klein Geluk, maakte speciaal voor ons een kussenontwerp. Zoek op zolder of bij de kringloop naar het mooiste kitch-schilderijtje, duik in je lappenmand voor stofjes en lint en maak je eigen stukje klein geluk!

kussen maken

kussen maken

Nodig

 • een geborduurd schilderijtje, zonder lijst en gewassen
 • een kussenvulling
 • twee soorten stof met een printje
 • een oude witte kussensloop of een ander stuk witte stof
 • bandjes, kantjes en lintjes
 • garen in verschillende kleuren, het liefst in de kleuren van je bandjes
 • vier of vijf mooie knopen
 • meetlint
 • schaar
 • spelden
 • naaimachine

Werkwijze

Stap 1
Knip voor de voorkant uit een krant een patroon ter grootte van je kussen. Knip nu het witte stuk stof 55 mm groter dan dit patroon. Dit is de basis van je kussen. Knip vervolgens voor de achterkant nog een patroon, dit keer van dezelfde hoogte als de voorkant, maar slechts tweederde van de breedte. Gebruik dit patroon voor twee stukken stof voor de achterkant. Knip vervolgens het borduursel, de stof en de lintjes voor de voorkant in de gewenste maat.

Stap 2
Leg de stof, het borduursel en de lintjes op de witte basis en speld ze vast zoals je ze vast wilt naaien. Stik nu eerst het borduursel en de stof vast aan de basis. Dit kun je doen met gewoon wit garen. Gebruik hiervoor een gewone steek en stik 5 mm vanaf de rand.

Stap 3
Naai nu de lintjes en bandjes ook vast. Begin met het kant, want het ziet er het mooist uit als een stukje kant een beetje onder een lintje valt. Kleine stukjes kant hoef je maar een één zijde vast te stikken, bredere zet je aan beide zijden vast. Leg nu het lintje eroverheen en stik dit vast met garen in dezelfde kleur als het lintje. De voorkant is nu klaar.

Stap 4
Nu is de achterkant aan de beurt. Vouw van elk stuk stof een van de korte zijdes een centimeter naar binnen en naai deze vast. Leg de stukken stof met de genaaide kanten een stukje over elkaar heen en zet ze met spelden vast. Let er hierbij op dat de rechterhelft ongeveer 4 cm over de linkerhelft heen valt. Zet het linkerdeel nu vast met een stiknaad, ongeveer 1 cm van de rand. Stik voor de stevigheid nog een naad 2 cm links ervan. Het rechterdeel hoef je maar met één stiknaad vast te zetten op 1 cm van de rand.

Stap 5
Bepaal nu waar je de knopen wilt hebben en speld dit af. Maak knoopsgaten door je zigzagsteek op de smalste stand te zetten, met een steeklengte van ongeveer 3 mm en naai smalle rechthoekjes. De basis van je achterkant is nu klaar. Leg de twee stukken stof over elkaar heen en naai ze aan de boven- en onderkant met een paar steken vast (ongeveer 2 cm).

Stap 6
Nu kun je het kussen dicht stikken. Leg de voor- en achterkant op elkaar, met de goede kant naar binnen. Als je de voorkant boven legt, zie je het stiksel van stap 2 lopen. Naai alles rondom aan elkaar vast op 5 mm van de rand, maar laat een stukje open waar de vulling doorheen past. Voor extra stevigheid doe je dit nog eens. Keer het kussen nu binnenste buiten, dus met de goede kant naar buiten, knip de knoopsgaten voorzichtig open en zet de knopen vast. Stop de vulling erin en naai het gat dicht. Voilà!

Bron: 101 Woonideeën januari 2014

nog meer: wooninspiratie