Krukje maken: stoer met een vintage look

Een krukje is onmisbaar in huis. Wij zijn van mening dat je er zelfs nooit genoeg kunt hebben. Deze bescheiden blikvangers zijn multifunctioneel! Van zitelement tot bijzettafel en zelfs te gebruiken als nachtkastje. Dit krukje met een vintage look maak je zelf. Gezien bij de make-over van de droomzolder van Celine en Ben.

krukje maken

Dit heb je nodig

 • schroeven (kruiskop, 40 mm lang)
 • koploze spijkers (40 mm lang)
 • houtlijm
 • verf (Karwei lakverf ‘Kasteelgroen’)
 • schuurpapier (P120)
 • vurenhouten planken, afmetingen:
  – 1 x 210 cm x 119 mm x 18 mm (zitting)
  – 1 x 210 cm x 69 mm x 27 mm (pootjes)
  – 1 x 210 cm x 94 mm x 27 mm (pootjes)
  – 2 x 210 cm x 94 mm x 18 mm (rondom pootjes)
 • winkelhaak en potlood
 • rolmaat
 • handzaag
 • accuschroefmachine
 • gewone hamer of klauwhamer
 • verfset (verfbakje, roller en kwast)

krukje maken

Werkwijze krukje maken

Tip! Dit krukje is geverfd in ‘Kasteelgroen’ (Karwei Kleuren van Nu lakverf op waterbasis met zijdeglans), maar je kunt hem natuurlijk elke gewenste kleur geven.

Stap 1
Zaag de plank voor de zitting drie keer af op 40 cm. Samen zijn ze naast elkaar 36 cm breed.

Stap 2
Zaag de twee planken voor de pootjes vier keer af op 47,5 cm.

Stap 3
Zet per poot een smalle plank met de zijkant tegen een brede plank, zodat er een mooie hoek ontstaat. Lijm en schroef ze tegen elkaar. Maak zo alle vier de poten.

Stap 4
Zaag van de overgebleven twee planken vier stukken van 40 cm en vier kortere stukken van 32,5 cm af. Dit zijn de plankjes die rondom de poten en vlak onder de zitting komen.

Stap 5
Verbind twee pootjes aan elkaar met twee korte plankjes. Bevestig de plankjes met een dot lijm en schroeven tegen het brede deel van de pootjes. De uiteinden van de plankjes vallen samen met de zijkanten van de pootjes. Je begint bij de bovenste, deze komt gelijk met de bovenkant van de pootjes. Het tweede plankje komt 10 cm lager. Herhaal dit voor de twee andere pootjes.

Stap 6
Het onderstel wordt compleet als de vier plankjes van 40 cm tegen de poten worden bevestigd. Zorg ervoor dat de uiteinden van deze ‘lange’ plankjes net over de kopse kant van de korte plankjes vallen.

Stap 7
Als het onderstel staat, leg je de drie plankjes erbovenop met een smalle ruimte ertussen, zodat de zitting mooi aansluit op het onderstel. Timmer ze vast met de koploze spijkers.

Stap 8
Verf het krukje met lakverf. Hier is de kleur ‘Kasteelgroen’ van Karwei gebruikt. Als het krukje droog is, schuur je het nog een keer na, zodat het zijn sloophoutlook krijgt.

Tip! Ga je meer voor een strakke look? Schuur dan het vurenhout op en verf de kruk dekkend in hoogglansverf. Of zet ‘m in de buitenbeits als je het krukje buiten wilt zetten.

Het concept

In het programma ‘vtwonen zelf aan de slag’ voeren de deelnemers zelf de werken uit. Maar natuurlijk niet zonder voorbereiding. De vtwonenstylist maakt vooraf een plan op basis van foto’s, moodboards en persoonlijke verhalen van de koppels. Daarmee gaan ze aan de slag gaan met vloeren, verven en andere klusjes. Zonder dat ze weten wat eindresultaat zal zijn. Is de basis gelegd, dan maakt de stylist de inrichting compleet met meubels en accessoires.

In België is het helaas niet mogelijk deze afleveringen te (her)bekijken via SBS6. We hopen je te inspireren met de foto’s van de wekelijkse make-over en onze YouTubevideo’s.

Bron werkbeschrijving & werktekening: KARWEI | Fotografie Barbara Kieboom

nog meer: wooninspiratie