XL-kast voor een wow-effect

In de woonkamer staat een kast tot aan het plafond. Met een beetje van jezelf en een beetje van Ikea kun je in een handomdraai een soortgelijke XL-kast samenstellen.

Dit heb je nodig

  • greepje van ebbenhout en nikkel, breedte 15,5 cm, hartmaat 12,5 cm, hoogte 5 cm, rozet 3×3 cm €18,50/st. (deurknoppen.biz).
  • bovenkast Metod wit, zonder planken, 40x60x39 cm €130 (Ikea).
  • hoge kast Metod, met 2 witte Laxarby deuren en diverse planken, 220x60x60 cm €299 (Ikea).
  • bovenkast Metod wit, met 3 laxarby planken, 80x60x39 cm €103 (Ikea)

Werkwijze kamerhoge kast

Stap 1
Bepaal hoe hoog de kast moet worden en zoek vervolgens kasten met verschillende afmetingen bij elkaar. Je kunt wel tot 380 cm hoog komen!

Stap 2
Plaats de kasten op elkaar en zorg dat ze aan de voorkant lijnen. De kleinere kasten zijn namelijk minder diep.

Stap 3
Schroef de kasten vanaf de binnenkant aan elkaar. Van de bodem van de ene kast door de bovenkant van de andere. Let op dat de schroeven niet te lang zijn, anders steken ze uit!

Stap 4
Monteer de greepjes.

Stap 5
Als je de kast als inbouwkast gaat gebruiken, dan ben je nu klaar. Komt deze vrijstaand in de ruimte te staan, dan is het wel zo mooi om ze aan de zijkanten af te werken. Dit omdat de kasten niet allemaal even diep zijn. Je kunt de zijkanten van de kast betimmeren met bijvoorbeeld vuren of grenen delen van Cando, deze zijn er in de lengtematen 210, 270 en 360 cm, dus eenvoudig op de juiste hoogte af te zagen. Schilder ze in dezelfde kleur en glansgraad als de kastdeurtjes en je hebt een mooi geheel. Wil je een strakkere look? Gebruik dan gladde meubelpanelen.

Op maat gemaakt

Bij Old Basics kun je allerlei meubels op maat laten maken, dus ook dit soort kamerhoge kasten. Ze worden met de hand gemaakt van massief hout en worden daarna geschilderd. Je kunt kiezen uit verschillende stijlen, van robuust tot stoer en van sierlijk tot verfijnd (old-basics.nl).

Bron: 101 Woonideeën november 2014

nog meer: wooninspiratie