Houten doosjes worden oude kijkkistjes

Deze laden uit een antieke kast zijn hangend aan de muur de ideale plek om moois in en op te verzamelen. Maar wat als er geen oude ladekast voor handen is? Dan tover je nieuw om in oud!

houten doosjes
Je hebt altijd wel souvenirtjes of prulletjes welke te mooi zijn om op te bergen. Een oplossing is een pronkplekje. Oude kijkkistjes zijn perfect om allerlei snuisterijen in uit te stallen. Van simpele houten doosjes maak je deze pronkkastjes met antiek-look.

Nodig

  • staalwol,
  • staalborstel,
  • schuurpapier of schuurmachine.
  • houten doosje met greep € 1,99/st. (Xenos).
  • antiquewas Ciranova € 10,35/500 ml,
  • kalkwas Ciranova € 12,10/500 ml
  • trae-lyx beits, kleur middennoten € 26,86/l (De Ru verf & behang).

Werkwijze oude kijkkistjes maken

Stap 1
Verwijder eventuele sluitingen, scharnieren en uitsteeksels zoals handvaten.

Stap 2
Ga het hout te lijf met een staalborstel. Hiermee verwijder je zachte houtdelen. Wees her en der genadeloos voor een echt, sleets effect.

Stap 3
Behandel het hout hierna met schuurpapier of schuurmachine. Maak sommige delen flink dun totdat de oorspronkelijke rechte lijnen van het hout verdwenen zijn. Haal tenslotte een bolletje staalwol over het hout om splinters te verwijderen.

Stap 4
Breng nu de beits aan met een kwast. Doe dit niet al te netjes. Hier een dun en daar een dik laagje. Te veel beits? Neem het af met een doekje. Behoefte aan intensere donkere delen? Doop de kwast in de beits voor een tweede laag.

Stap 5
Wrijf met een doekje de antiekwas in het hout. Dit heeft een warm en verdiepend effect. Voor een verstofte uitstraling kun je kalkwas aanbrengen. Te stoffig geworden? Smeer wat bruine antiekwas op de plek.

Et  voilà!

Hang je kijkkistjes aan de muur met schilderijhangers. Voor kleine kistjes volstaan zelfklevende schilderijhangers, grote lades of kisten hang je op met metalen schilderijhangers die geleverd worden met spijkertjes.

nog meer: wooninspiratie