Gehaakte steenjasjes

Het zijn ware traktaties, deze stenen in gehaakte jasjes. Hoe je deze (kerst)snoepjes maakt lees je hieronder. Aan de slag! Met dank aan www.haakt.nl

zelmaken kerstspecial

Benodigdheden

• Haakkatoen voor haaknaald nr. 2.5/3
• Haaknaald nr. 2,5 of nr. 3
• Stompe naald
• Mooie gladde kei

Heb je een kleine kei of wil je een fijner resultaat, dan kun je ook haakkatoen voor haaknaald nr. 1,5/2 gebruiken en een haaknaald nr. 1,5/2.

Hoe ga je te werk

  1. Haak 6 lossen en sluit die tot een rondje door een halve vaste in de eerste losse te haken.
  2. Haak 1 losse en daarna 12 vasten, waarbij je de draad door het rondje haalt dat je net hebt gemaakt. Haak tot slot nog een halve vaste in de losse die je aan het begin hebt gehaakt.
  3. Haak 3 lossen, sla 1 steek over, haak dan 2 stokjes in de steek daarna. (Je haakt dus 2 steken in 1 steek om te meerderen.)Haak hierna 1 losse, sla een steek over en haak weer 2 stokjes in de steek daarna. Herhaal dit tot je zesmaal 2 stokjes hebt gehaakt, haak dan nog 1 losse en in de allerlaatste steek nog 1 stokje. Sluit dit rondje door nu een halve vaste te haken in de 2e van de 3 lossen die je aan het begin hebt gehaakt.
  4. Haak 3 lossen, sla 1 steek over en haak 1 vaste in de steek daarna. Haak dan 2 lossen, sla 1 steek over en haak een vaste in de steek daarna. Herhaal dit tot je 10 vasten hebt gehaakt. Na de 10e vaste haak je nog twee lossen en sluit je het rondje door een halve vaste te haken in de 1e van de 3 lossen die je aan het begin hebt gehaakt.
  5. Haak 4 lossen, haak daarna een vaste in de eerste vaste van het vorige rondje. Haak dan 3 lossen en daarna weer een vaste in de volgende vaste van het vorige rondje. Herhaal tot je helemaal rond bent en van de laatste 3 lossen kunt haken zodat je weer bij het begin bent. Sluit dan het rondje door een halve vaste te haken in de 1e van de lossen die je aan het begin hebt gehaakt.
  6. Haak 5 lossen, haak daarna een vaste in de eerste vaste van het vorige ronde. Haak dan 4 lossen en daarna weer een vaste in de volgende vaste van het vorige rondje. Herhaal dit tot je helemaal rond bent en de laatste keer 4 lossen kunt haken en je weer bij het begin bent. Sluit dan het rondje door een halve vaste te haken in de 1e van de lossen die je aan het begin hebt gehaakt.

Herhaal nu telkens stap 6, maar haak bij iedere verdere stap telkens een losse meer aan het begin en tussen de vasten. Doe dit net zolang tot je gehaakte werk om de kei heen past. Het resultaat ziet eruit als een soort spinnenweb.

Afwerken

1. Hecht alle losse draadjes af door die met een stompe naald door je haakwerk heen te weven.
2. Weef met een stompe naald een lange draad van je garen door de rand van je haakwerk.
3. Leg je haakwerk om de kei heen en trek de draad strak aan zodat je werk mooi om de kei zit. Knoop de draad vast en hecht de uiteindes hiervan ook netjes af.

Uitleg van de hier gebruikte steken vind je op www.haakt.nl onder Haakinstructies.

Over haakt.nl

Haken is dé manier om te ontspannen. Op haakt.nl vind je complete haakpakketten waar je direct mee aan de slag kunt. Een Haakt-ontwerp is mooi, verrassend, functioneel én eenvoudig te maken. Er zijn o.a. sieraden, tassen, mutsen en sjaals. Patronen zijn ook los te bestellen, net als wol en haaknaalden.

nog meer: wooninspiratie