DIY kinderkamer: 2x in de wolken

Je kinderkamer aankleden is altijd fun, zeker als je het persoonlijk maakt met een paar zelfgemaakte items. Fan van het thema wolkjes? Maak dan deze wolkjesmobiel of de opbergzak met wolkjespatroon. Wij zijn alvast helemaal in de wolken!

opbergzak wolken

Wolkenmobiel

Maak zelf een kleurrijke wolkenmobiel voor boven het bedje of de box of hang hem boven de verschoontafel om je baby af te leiden tijdens het verschonen!

Nodig:

 • wolkjes- en druppelpatroon, hier te downloaden
 • vilt in rood, geel, blauw (15 cm x 20 cm per kleur)
 • fantoomstift
 • vulmiddel zoals polyethervulling
 • naald
 • witte draad
 • wit vilt (60 cm x 20 cm)

stappenplan wolkenmobielZo maak je het:

Stap 1: print de patronen op dik papier en knip ze uit.
Stap 2: leg het druppelpatroon op het rode, gele en blauwe vilt en teken het patroon over met een fantoomstift. Een fantoomstift zorgt ervoor dat de tekening na een tijdje vanzelf verdwijnt. Je moet twee gelijke druppels in elke kleur hebben.
Stap 3: speld de blauwe druppels op elkaar vast. Knip de druppels uit.
Stap 4: naai ze met de hand met een rijgsteek toe, iets meer dan de helft.
Stap 5: vul de druppel op met vulmiddel. Naai dan het laatste stuk van de druppel dicht. Knip de draad niet af. Herhaal dit voor de rode en gele druppel.
Stap 6: leg het wolkjespatroon op het witte vilt en teken het patroon over met een fantoomstift.
Stap 7: Knip de wolkjes uit.
Stap 8: speld de wolkjes op elkaar vast. Naai ze met de hand toe, iets meer dan de helft.
Stap 9: vul het wolkje op met vulmiddel. Naai dan het laatste stuk dicht en knip de draad af.
Stap 10: naai de blauwe druppel vast in het midden van de onderkant van het wolkje. De lengte van de draad is ongeveer 13 cm. Naai de andere druppels vast op 6 cm aan de linkse kant en 6 cm aan de rechtse kant van waar de blauwe druppel vastzit – de lengte van de draad is 6 cm. Maak een hangertje van een draad aan de bovenkant van het wolkje. Een simpele manier om zeker te zijn dat je mobieltje recht gaat hangen, is om hem tussen je duim en vinger op te tillen en te verschuiven tot het recht hangt – daar zet je de draad vast. Let wel: de mobiel is decoratie, gebruik hem dus niet als speelgoed.

opbergzak wolkenMultifunctionele opbergzak

Eén ding dat je echt niet kan voorkomen als je kleintje er is, is rommel! Je huis ligt vol met speelgoed en dat hoort er wel een beetje bij. Deze multifunctionele zak verstopt de rommel of vieze was en is bovendien ook een superleuk decoratief element voor in de kinderkamer!

Nodig:

 • wolkjespatroon geprint op stevig papier en uitgeknipt, hier te downloaden
 • zwarte flockfolie
 • schaar
 • basiswaszak van katoen (maat van de waszak op de foto is 60 cm x 72 cm (gewassen en gestreken)
 • strijkijzer
 • stukje stof (om te oefenen)
 • pen (bijvoorbeeld gelpen in geel, zodat je het op zwart kan zien)

stappenplan opbergzak wolken

Zo maak je het:

Stap 1: teken het patroon over op de achterkant van de flockfolie. Doe dat vijftien keer.
Stap 2: knip wolkjes uit de flockfolie. Heb je nog nooit met flockfolie gewerkt, doe de volgende stappen voordien zeker eerst op een stukje oefenstof.
Stap 3: maak vijf rijtjes van drie wolkjes op de voorkant van de zak. Leg het eerste wolkje op de zak met de glanzende kant naar boven gericht. Flockfolie heeft een matte kant (deze kant bevat lijm die plakt op textiel) en een glanzende kant. De glanzende kant wordt de bovenkant.
Stap 4: zet het strijkijzer op de warmste stand en druk het op het wolkje gedurende ongeveer 5 seconden. Laat afkoelen. Trek de glanzende laag voorzichtig weg.
Stap 5: herhaal die stappen voor de andere wolkjes van de zak. De flockfolie is wasmachinebestendig tot 40°C (was het best binnenstebuiten).

Over DIY Baby

In het boek DIY Baby van Marta Majewska (uitgeverij Davidsfonds) vind je allerlei kleurrijke en speelse DIY’s voor je baby en de kinderkamer. Maak bijvoorbeeld een sterrenlamp van karton, een coole poster of een truitje met toffe prints. Alle stappen worden zorgvuldig toegelicht en er komt geen naaimachine of breitechniek aan te pas. Geen excuus dus om het niet te proberen dus!

diy baby wolken

Bron: Stappenplan en foto’s Marta Majewska

nog meer: wooninspiratie