Deur en deurbeslag vervangen

Wist je dat je een opdekdeur met beslag en al in een mum van tijd kunt vervangen? Het enige wat je nodig hebt, is een schroevendraaier, een rolmaat, een inbussleuteltje en wat spierkracht. Met dit stappenplan van deur en deurbeslag vervangen wordt dit klusje een makkie!deurbeslag

Het vervangen van een deur of het deurbeslag is een klus waar je eigenlijk geen zin in hebt. Maar als je toch even aan de slag gaat, zul je verbaast zijn van het resultaat. Een nieuwe deur geeft de ruimte een andere uitstraling. Met alleen een andere deur erin hangen ben je er helaas nog niet. Het deurbeslag moet ook vervangen worden. Hieronder lees je stap voor stap hoe je dit voor elkaar krijgt.

Nodig voor deur en deurbeslag vervangen

  • deur ABT 04 van Arne & Bodil € 325 (anderedeur.nl)
    Garnituur Entra HB009 € 158 (Svedex)
  • rolmaatje of meetlint
  • schroevendraaier of accu schroevendraaier
  • inbussleuteltje (wordt meegeleverd!)

Werkwijze deur en deurbeslag vervangen

Stap 1

Opdekdeuren verdienen nu eenmaal niet de schoonheidsprijs. Een nieuwe deur met nieuw beslag verandert de sfeer van je huis meteen.

Stap 2

Deuren zijn te koop in diverse maten. Meet daarom voordat je een nieuwe deur gaat uitzoeken de hoogte en de breedte van de oude deur op. De breedte van een opdekdeur meet je aan de kant van de deur zonder opdekrand (dus de zijde die in het kozijn valt). De hoogte van de deur meet je vanaf de onderkant tot en met de opdekrand (dus ook het deel dat tegen het kozijn aan komt). Voor de breedte geldt dus de kleinste maat en voor de hoogte de grootste maat!

Stap 3

Verwijder de oude deur. Dit gaat het best als je de deur ver openzet; zo kunnen je vingers makkelijk tussen de deur en het kozijn. Als je in je eentje bent, is een blokje hout een handig hulpmiddel. Schuif dit onder de deur, het kan je helpen de deur uit de paumelles te wippen.

Stap 4

Draai de paumelles uit de deur. Paumelles zijn de kopjes waar het scharnier in valt.

Stap 5

Haal de nieuwe deur uit de verpakking en draai de paumelles in de voorgeboorde gaten van de nieuwe deur. Zorg dat je beide paumelles even ver in de deur draait, anders kan de deur scheef gaan hangen.

Stap 6

Til nu de deur in het scharnier. Bij een zware deur, bijvoorbeeld een opdekdeur met glas, is het handig om het samen te doen. De een kan tillen, de ander kan de paumelles richting scharnier begeleiden.

Stap 7

Als de deur stevig hangt, kun je aan het garnituur beginnen. Steek de krukstift met het sleufje naar beneden in het voorgeboorde gat. Schuif de deurkrukken aan beide kanten over de krukstift. Zorg dat de schroefgaatjes (zie stap 9) van de krukken zich aan de onderkant bevinden.

Stap 8

Schroef de deurkrukken vast. Dit is per garnituur verschillend. Meestal zijn twee schroeven voldoende om het garnituur goed vast te zetten.

Stap 9

Draai met een klein inbussleuteltje het schroefje in de onderkant van de kruk.

Stap 10

Schuif op beide deurkrukken het afdekplaatje, de zogenaamde rozet. De rozet blijft zonder schroeven vastzitten.

Stap 11

Klaar!

nog meer: wooninspiratie