Borduurkussen met tekst

Leuk, een borduurkussen met tekst en bloemen in kruisstreek. En het is eenvoudig zelf te maken. Houd je borduurnaald alvast gereed!

kussen

Nodig – stap 1

  • borduurgaas alias stramien
  • wol, rood en wit
  • borduurnaald
  • stift of potlood
  • tornmesje
  • garen, wit
  • kussenhoesje met rits
  • kussenvulling

Werkwijze

Stap  2: Eigen ontwerp
Het is het leukst als je een eigen borduurontwerp maakt. Voor de tekst ga je naar www.subversivecrossstitch.com. Op deze kruissteeksite vind je ontwerpen, veel informatie, inspirerende links, een blog en meer leuks.

Stap 3: Tekst
Ga naar het How-to onderdeel en klik op DIY create your own phrase! In het Nederlands: doe-het zelf, ontwerp je eigen zin! Tik de tekst in en binnen enkele seconden verschijnen de letters op het beeldscherm. Je kunt de tekst opslaan en vanaf het scherm werken of je print je ontwerp uit.

Stap 4: Bloemen
Achterin het boekje Rouge vonden we een mooie bloemenrand. Boekje Rouge (isbn: 978-2-501-05440-9) van de Franse uitgever Marabout is o.a. verkrijgbaar via www.amazone.com voor € 9,50, exclusief verzendkosten.

Stap 5: Enkele draad
Bepaal of je gaat borduren met enkele of dubbele draad. Dat hangt af van het borduurgaas dat je hebt gekocht.

Stap 6: Op maat
Stem de onderdelen op elkaar af. Ons ontwerp moet passen op het kussenhoesje van 40×40 cm. Alle elementen hebben we daarom 2x vergroot.

Stap 7: Tekenen
Met een stift teken je de letters en bloemen uit op het borduurgaas. Doe dit niet op het kader van 40×40 cm maar op reststukjes gaas. Hierop kun je ongestraft fouten maken en je kunt ermee schuiven op het kader om de juiste plek te vinden. Begin in het hart met tellen. Tip: gebruik alleen een donkere stift onder donkere wol anders schijnt het door.

Stap 8: Start
Begin met het borduren van de tekst en de bloemen. Alle rode onderdelen dus. Het gedeelte om scherp bij te blijven. Het witte gedeelte is daarna alleen gedachteloos invullen.

Tip: om te voorkomen dat je de losse einden van de draadjes onderop weer mee naar boven lust, plak je de draadjes met een stukje plakband vast.

Stap 9: Borduursel af
Over dit borduursel doe je ongeveer 2 weken. Lees: elke avond voor de buis, 2 a 3 uurtjes in ontspannen tempo door kruizen.

Stap 10: Kussen maken
Nu nog een echt kussentje maken van het borduursel. Maak het jezelf makkelijk en koop een kant en klare kussenhoes met een rits aan de achterkant. Haal de naden uit met een tornmesje.

Stap 11: Stikken
Stik het borduursel eerst vast op de losse voorkant met sterk garen. Hierna stik je de voorkant en achterkant van het hoesje weer aan elkaar. De buitenkant van beide delen zijn hierbij naar binnen gericht. Hou het geheel met behulp van spelden netjes op elkaar. Het raster van het borduurgaas helpt je om recht te stikken. We hebben het stikken met de hand gedaan maar je kunt dit natuurlijk ook op een naaimachine doen.

Stap 12: Op de bank
Stikken klaar? Omdraaien maar! Kussenvulling erin en DIE ZIT!

Ontwerp en idee: Jeske Weel | www.jeskeweel.com

nog meer: wooninspiratie