Bonte bank

Ben je toe aan een nieuwe bank? Je kunt ’m ook omtoveren tot een kleurige veranderbank. Met een paar nieuwe hoezen met vrolijke bloemen en strepen wordt ’ie onherkenbaar. De extra lange, smalle rugkussens geven de bank nog meer cachet. Hallo nieuwe bonte bank!

bonte bank

Nodig

  • patroontekenpapier en/of (laken)katoen voor een proefmodel
  • verschillende stoffen
  • eventueel een rits voor een hoes voor de bank
  • eventueel ritsen voor de losse bankkussens
  • bijpassende kleur naaimachinegaren
  • eventueel nietpistool of hamer en stoffeerspijkertjes

Algemeen

De benodigde stof is o.a. afhankelijk van de vorm van de bank en kussens, de stofdessins en de stofbreedte. Daarom kun je het beste de hoeveelheid bepalen na het maken van de patronen. Was, in verband met mogelijke krimpen, alle stoffen voordat je de delen gaat uitknippen.

Patronen maken

Wil je een hoes voor de bank en kussens maken en is de oude bekleding niet meer bruikbaar, dan kun je alle delen uit elkaar tornen en deze als patronen gebruiken.
Wil je de oude bekleding heel houden, ga dan als volgt te werk:

  • Maak op het patroontekenpapier patronen door de bankdelen (zoals achterkant rugleuning, voorkant rugleuning en armleuningen) op te meten en na te tekenen of door proefstof op de bank te spelden en de vormen erop over te tekenen. Volg zoveel mogelijk de bestaande naden; geef ook eventuele plooien aan. Het werkt makkelijker als je patronen maakt van één helft van de bank. Geef hiervoor op de bank met een stuk smal band of tape het midden aan. Let op: is de bank niet erg symmetrisch maak dan van alle delen hele patronen.
  • Maak voor de losse bankkussens een patroon van het rugleuning- en zittingkussen en meet voor de dikte van de kussens de delen op. Meet voor lendenkussens het deel op of bepaal zelf de hoogte en breedte.
  • Geef tekentjes op de patronen aan, zodat de delen straks goed op elkaar aansluiten.
  • Knip de patronen uit, controleer ze met de bankdelen en pas ze eventueel aan. Wil je zeker weten of de patronen goed zijn, maak dan eerst een proefmodel uit katoen.

Stof knippen

Knip uit de stof de patronen met 1,5 cm naad en aan de onderkant van de bankhoesdelen 6 cm zoom. Let goed op de draadrichting; houd het midden van de delen recht van draad. Houd bij zowel voor- als achterkant rugleuningdelen het midden tegen een stofvouw. Let op: bij een bank die taps toeloopt kun je het beste in de middenachternaad een rits verwerken, knip hier 2 cm naad aan. Door de rits kan de hoes makkelijker over de bank worden geschoven.
Knip voor de dikte van de kussens 4 repen met rondom 1,5 cm naad. Maar wil je er een rits in verwerken, knip dan voor de achterkant 2 delen met de halve dikte plus aan de korte kanten en een lange kant 1,5 cm naad en bij de lange middennaad 2 cm naad voor het inzetten van de rits.

In elkaar zetten

Leg voor het stikken de delen met de goede kanten op elkaar en stik met 1,5 cm naad. Stik de verschillende bank hoesdelen aan elkaar; verwerk eventueel de rits in de middenachternaad. Stik ook de delen voor elk losse kussen aan elkaar. Stik voor een losse bankhoes in de onderkant een zoom met een inslag. Wil je de hoes strak om de bank, niet of spijker de onderkant hoes met een inslag (tegen uitrafelen) tegen de onderkant van de bank vast. Trek hierbij de stof goed strak en vouw bij de hoeken de stoflagen mooi glad op elkaar.

TIP 1
Let er bij het knippen van een streepstof op dat de streepjes mooi doorlopen op de bovenkant zittingkussen en de voorkant zittingkussen. Dit geeft een rustiger beeld. Dit geldt ook voor een motief op de voorkant en bovenkant rugleuning. Speld de stoflagen goed op elkaar; plaats dunne spelden haaks op de plaats voor het stiksel en verwijder de spelden pas na het stikken van de naden.

TIP 2
Knip bij een bank of kussen met rondingen of bij delen met scherpe hoeken de naden tot vlak voor het stiksel in om na het keren de hoes mooi glad om de delen te kunnen schuiven.

TIP 3
Wil je de stof niet van te voren wassen, dan kun je hem ook goed inspuiten met warm water en daarna in de droger doen.

Meer zelfmaakideeën voor het bekleden van een bank en het maken of kopen van een bankhoes vind je in het artikel over Bankhoezen.

nog meer: wooninspiratie