Zo maak je je eigen ballonlamp, uniek en kleurrijk

Met een paar rijstpapieren lampen, een verzameling stoffen, biasband, elektriciteitssnoer, fittingen én je naaimachine maak je deze hoezen in maximaal een dag. Kies minimaal tien verschillende stoffen in één kleurpalet. Het koord is – voor een spannend effect – in een contrasterende kleur gekozen. Het is een kwestie van tekenen, knippen en naaien en dan kun je je eigen (unieke!) ballonlampen maken. 

ballonlamp maken

Benodigdheden

• Onze werktekening
• patroontekenpapier (bij Jan de Grote Kleinvakman)
• 3 rijstpapieren lampen Ø 50 cm (Xenos of Ikea)
• elektriciteitssnoer + 3 fittingen + 3 (spaar)lampen (Praxis). Voor buiten kun je ook een led-snoer met lampjes gebruiken (Feestverlichtingonline)
• voor 3 lampen: minimaal 10 verschillende soepelvallende en niet te dikke stoffen van 60 cm (x150cm breed).
• 2 meter biasband passend bij de stoffen. De stoffen en het biasband op de foto zijn afkomstig van stoffen- en fourniturenwinkel A. Boeken
• 5 meter dik koord in twee kleuren. Het koord op de foto is afkomstig van Jan de Grote Kleinvakman

Zo maak je het (voor 1 lamp)

  1. Knip 10 stroken stof van 20×90 cm.
  2. Teken het patroon voor de hoesstroken op het patroontekenpapier en knip uit. Speld dit vervolgens op de stroken stof, teken je patroon af met patroonkrijt en knip uit. Zorg dat je de stof ongeveer 1-1,5 cm breder knipt dan het patroon.
  3. Begin met 1 strook en leg een andere strook erop. Zorg dat de voorkanten van de stof op elkaar liggen. Speld af op de getekende patroonlijn. Stik de rechterzijde door van boven naar beneden. Je kunt de binnennaad afwerken met een lock- of zigzagsteek.
  4. Vouw open en leg er een volgende strook op, weer met de bovenkanten op elkaar en stik weer door. Herhaal dit proces totdat alle 10 de stroken aan elkaar vast gestikt zijn en je als het ware een ‘rokje’ hebt.
  5. Bevestig het biasband rond de smalste opening – de bovenkant – en stik eraan vast met een zigzagsteek
  6. Laat de onderkant onafgewerkt – of rafel dit extra uit – voor een stoer effect
  7. Schuif de hoes over de papieren rijstlamp en bindt de onderkant bij elkaar met de 2 koorden.
nog meer: wooninspiratie