De meestgestelde vragen over vloeren

Gisteren zaten we tijdens het vtspreekuur klaar met een team van experts om al jullie vragen over vloeren te beantwoorden. Heb je het vtspreekuur gemist? Niet getreurd! Bij deze een samenvatting van het vtspreekuur én een overzicht van de meest gestelde vragen.

vloeren

Een samenvatting van het vtspreekuur hebben we in Storify gezet en vind je hier: www.storify.com/vtwonen/vtspreekuur-over-vloeren

Een overzicht van de meest gestelde vragen over vloeren

Waar moet ik op letten als ik kies voor een whitewash?
Als je je huidige (houten) vloer graag lichter wilt kleuren, dan kun je kiezen voor een whitewash. Probeer het van te voren uit op een apart plankje van je vloer, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Als je kiest voor whitewash, moet de vloer eerst goed opgeschuurd worden. Heb je een houten vloer op oliebasis? Dan kun je kiezen voor een olie-whitewash. Dit is een olie met pigment, waardoor de nerfjes van de vloer een whitewash krijgen. Je hoeft de vloer dan niet te schuren, maar gebruik dan een intensieve reiniger om alle olie- en zeeplagen van je vloer af te halen. Belangrijk: er moet een afsluitende laag over de whitewash heen! Anders kan de wash afgeven. Tip: je kunt ook kiezen voor een greywash. Deze is minder vlekgevoelig!
Vraag voordat je begint om advies bij een pakketspeciaalzaak.

Ik wil graag vloerverwarming. Kan ik hier een houten vloer overheen leggen?
Ja, dit kan. Er zitten wel wat haken en ogen aan. Zo kun je alleen vloerverwarming gebruiken die wordt verwarmd door warm water en dus niet een elektrische vloerverwarming. Dit heeft te maken met de ‘piekbelasting’: een vloerverwarming die wordt verwarmd door warm water wordt geleidelijk aan warm, terwijl elektrische vloerverwarming qua temperatuur in één keer omhoog of omlaag schiet. Bij een warmwaterverwarming kan het dus wel, maar tot 27 graden. Kies daarnaast voor een zo dun mogelijke houten vloer: zo heb je minder last van weerstand waardoor je optimaal kunt genieten van je warme vloer!

Wat is het verschil tussen laminaat en (lamel) parket? En hoe onderhoud je ze?
Parket is gemaakt van een natuurproduct, terwijl laminaat (deels) gemaakt is van kunststof. Daarnaast kan parket krimpen en uitzetten, maar laminaat niet.
Laminaat is vrijwel onderhoudsvrij en is makkelijk schoon te houden: aan een licht vochtige doek heb je al genoeg.
Parket moet je onderhouden. Lamelparket heeft een toplaag (lamel) die goed onderhouden moet worden. De vloeren zijn minder massief dan vroeger, waardoor je ze nu minder vaak hoeft te schuren maar wel moet oliën.Van de lamelparketten is 90% op oliebasis. Dit betekent dat je de vloer in het begin moet oliën: door de vloer te ‘verzadigen’ met olie sluit je de vloer af voor vuil. Daarnaast moet de vloer één keer in de maand gezeept worden. Met het zepen zorg je ervoor dat er een beschermlaag op de vloer komt te liggen. Doordat die beschermlaag steeds dikker wordt (elke maand weer een laag erbij), is het noodzakelijk dat je één maal per jaar alle lagen verwijdert met intensieve reiniger. Zo kun je weer opnieuw beginnen met olieën en zepen. Een hoop onderhoud dus!

Wat is het verschil tussen marmoleum en een vinyl vloer zoals Novilon?
Marmoleum wordt gemaakt van natuurlijke ingrediënten en is een ‘compacter’ dan vinyl. Marmoleum heeft dus een grotere dichtheid. Een vloer van Novilon heeft een schuimlaagje, dit is zachter dan marmoleum. Het schuimlaagje adsorbeert meer geluid wat zorgt voor een betere geluiddemping. Hierdoor is een vinyl vloer zoals Novilon ook geschikt(er) voor in een bovenhuis, omdat de vloer zachter is. In een gewoon huis zonder boven of onderburen kun je wel kiezen voor marmoleum.

Bron: vtwonen

nog meer: wooninspiratie