De beste gordijntips vind je hier

Ben jij op zoek naar nieuwe, geschikte gordijnen voor in je huis? Lees hieronder alles over de soorten gordijnen en hun sfeer en functie. Maar ook over hoe je de maten voor je gordijn opmeet en nog meer praktische tips.

Gordijnen

Soorten gordijnen

Er bestaan zoveel soorten gordijnen. Plissé, lamellen, paneel, vitrage, noem maar op. Begrijpelijk dat je het verschil ertussen niet zo goed weet. Bekijk het overzicht met de verschillende soorten gordijnen.

Bij Raamdecoratie verkopen ze zo goed als alle soorten gordijnen, zoals plisse, jaloezieën en paneelgordijnen. Bekijk dus goed wat voor soort gordijn er in welke ruimte past en shop dan de juiste gordijnen voor jouw interieur.

Gordijnen opmeten

Heb je je keuze uit de soorten gordijnen gemaakt? Dan is het tijd om je raam op te meten voor de juiste maat gordijnen. Voor gordijnen zonder verticale plooi, zoals rolgordijnen en vouwgordijnen, neem je gewoon exact de afmetingen van het raamkozijn (bedenk hier wel bij of je het gordijn in het kozijn of op het kozijn wilt hebben).

Voor alle andere gordijnen gelden de volgende maatregels:

  • Enkele plooi: neem 2x de breedte van het raam. Deel dit door de breedte van de stof en rond naar boven af. Dit is het aantal banen dat je nodig hebt.
  • Stof met patroon: neem de hoogte van plafond tot grond, de breedte van het patroon, plus 30 cm voor de zoom. Vermenigvuldig dit getal met het aantal banen.

Gordijntips

  • Kamer op het zuiden? Pas op met natuurlijke stoffen zoals katoen en linnen. Ze verkleuren snel in (zon)licht. Wil je toch zo’n stof? Zorg dan voor een goede voering.
  • Kleine ruimte? Gebruik gordijnen in een effen kleur. Wil je toch liever een stof met een patroon, kies dan voor grote vormen. Deze brengen meer rust in de ruimte dan kleine.
  • Huisdieren? Voorkom een hoop ellende en pas op met vitrages of voile stoffen. Binnen no-time zitten ze vol haakjes: zonde!
  • Ben je een roker? Kies dan voor gordijnen die je zelf kunt wassen. Het is een kostbare grap om ze regelmatig te laten stomen.

Sfeer en functie gordijnen

  • Welke functie moeten je gordijnen hebben (privacy, lichtinval, decoratie)? In materialen is oneindig veel keuze: van doorschijnend tot lichtdicht. De nieuwste raambekleding is vaak aan te passen aan de gewenste hoeveelheid licht: filteren of verduisteren.
  • Welke sfeer wil je? Met raambekleding kun je de sfeer van een kamer compleet veranderen. Overgordijnen van fluweel geven iets theatraals, met houten jaloezieën haal je de sfeer van zuidelijke landen in huis.
  • Wat zijn de kleuren van de wanden en meubels in je huis? Om een geheel te krijgen kun je de kleuren van je meubels terug laten komen in de gordijnen.
  • Moet de stof wasbaar zijn? Let op het etiket met wasvoorschriften of vraag advies over het onderhoud in de winkel.

Meer informatie over gordijnen en tips voor het ophangen van de gordijnrails vind je in het artikel over gordijnrails of lees meer over spelen met lichtinval.

Bron: DTCH

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie? Schrijf je dan nu in op onze nieuwsbrief!

nog meer: wooninspiratie