Checklist: zo blijft het huis vakantieproof achter

Sta je te trappelen om op vakantie te gaan? Zorg dan het huis er nét zo klaar voor is als jijzelf. Geloof ons, wanneer alles thuis goed is geregeld, wordt dat weekje aan de kust een stuk relaxter. Neem voor vertrek deze checklist door en laat het huis vakantieproof achter. Bonnes vacances!

vtwonen 05-2021 | visgraatvloer in woonkamer met twee fauteuils I huis vakantieproof
Stoelen en salontafel Mostert & van Leeuwen, vaas Design Studio Carola Zee, schaal brocante. Vloerkleed Kwantum, lamp It’s About RoMi Barcelona, schilderij Marius Richters, gordijnen Jaloezieënfabriek Zuid. Rieten plantenmand Xenos, plant The Flower Factory.

Maak schoon

Neem vlak voor vertrek de tijd om het huis goed schoon te maken. Want het is gewoon erg fijn om in een fris huis terug te komen. Gooi alles wat in de koelkast binnenkort over de datum gaat weg en maak hem goed schoon. Misschien kun je ‘m zelfs helemaal leeg en schoon maken en tijdens de vakantie uitzetten. Leeg daarna alle vuilnis- en prullenbakken en zorg dat iemand de container voor je aan de straat zet. Zorg er ook voor dat alle wasmanden leeg zijn, het schone goed lekker fris in de kast ligt en er geen natte was meer in de wasmachine zit.

Misleid het inbrekersgilde

Om eventuele inbraakpogingen te vermijden is het slim om de indruk te wekken dat er nog iemand thuis is. Een tijdschakelaar voor de verlichting in huis? Stel dan bijvoorbeeld in dat er ’s avonds een lamp brandt in huis. Vraag de buren of ze af en toe kunnen langskomen om de post op te ruimen en de planten water te geven. En leg desnoods een tijdschrift open op tafel met een (schoon) koffiekopje ernaast. Zo lijkt het alsof je er nét nog zat.

LEES OOK

Zomer hitteplan voor kamerplanten.

Waardevolle spullen uit zicht

Wanneer alle gordijnen voor een langere tijd dicht zitten, is het vrij duidelijk dat je op vakantie bent. Laat dus zoveel mogelijk gordijnen open en sluit bijvoorbeeld alleen de vitrage. Nu iedereen naar binnen kan gluren, is het handig om elektrische apparaten en andere spullen van waarde uit het zicht te laten.

Ramen en deuren op slot

Sluit voor vertrek alle ramen en deuren in huis goed af. Ook de achterdeur, schuurduur, schuttingdeur en schuifpui. Het ligt voor de hand, maar juist daarom wordt het nog wel eens vergeten. Zet wél alle ventilatieluiken open om ervoor te zorgen dat er nog frisse lucht in huis komt.

Check, check, dubbelcheck

Kijk vlak voor je weggaat nog een keer of het gas helemaal uitstaat, de verwarming uit is óf op een spaarstand staat, er geen onnodige lampen branden, elektrische apparaten uit zijn óf op een spaarstand staan, alle kranen dicht zijn gedraaid en alles op slot zit. Het voelt misschien een beetje overbodig, maar better safe than sorry.

nog meer: wooninspiratie