Bloemen in huis: zo houd je het duurzaam

De ideale manier om je interieur op te fleuren? Inderdaad, bloemen. Hoewel je de natuur in huis haalt met goede bedoelingen, tast je haar ook aan zonder dat je het beseft. Vandaar de vraag van vandaag: hoe milieuvriendelijk zijn bloemen? En vooral: hoe houd je het duurzaam?

Milieubelastend

Ze mogen dan wel mooi op de tafel staan, bloemen laten pronken is minder onschuldig dan we denken. Maar bloemen zijn toch gewoon een onderdeel van de natuur? Correct. Het is echter de productie en het transport die moeder natuur op de proef durven stellen. In de winter is er een tekort aan zon, hierdoor is er extra energie nodig om bloemen te telen in een verwarmde kas, wat gelijk staat aan meer uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast worden ze het hele jaar door met het vliegtuig vervoerd om onze mooie vazen te vullen. Dat kan beter, toch?

Muurbloempjes

Geen paniek, we moeten bloemen nog niet uit ons leven schrappen. Gelukkig zijn er andere methoden om ze te laten stralen, denk maar aan droogbloemen. Zij hebben de enorme troef lang mee te gaan, je vereeuwigt ze als het ware. Duurzaam? Check. Een vers boeket gaat daarnaast minder lang mee, waardoor je waarschijnlijk nog sneller naar de winkel moet hollen om een nieuwe te halen. Voor droogbloemen is die extra cardio niet nodig. Hebben we je overtuigd en wil je aan de slag gaan? Dan is de meest milieuvriendelijke methode het drogen aan de lucht. Super simpel! Een donkere, droge en warme plek is ideaal hiervoor.

Plekje gevonden? Dan kan het feest beginnen. Bundel bloemen samen of laat ze apart drogen, hierbij verwijder je best de onderste bladeren. Wanneer je voor een boeket gaat, let je er best op dat je de bosjes niet te strak bindt omdat de lucht er tussen moet kunnen komen. Met een elastiekje voorkom je dat bloemen wegglippen door het krimpen. Tenslotte hang je de bloemen ondersteboven. Pssst, met losse bloemen kan je trouwens een leuke slinger maken. Afhankelijk van de soort moet je vervolgens één tot acht weken geduld uitoefenen.

Tips en tricks

Kan je toch niet zonder die kleur- en geurrijke takjes? Met deze tips kan je bewust toch een vers boeketje laten stralen.

 • Seizoensgebonden kopen is ook in de bloemenwereld een begrip. Koop daarom geen bloemen wanneer het koud is, maar sla je slag in de zomer en nazomer. Pretbederver: rozen tijdens Valentijn zijn niet zo’n goed idee als je ook het milieu in je hart draagt.
 • Verzorg de bloemen op de juiste manier zodat ze langer meegaan:
  • je snijdt de steel best schuin af met een scherp mes
  • snijd de onderste bladjes af zodat ze niet in het water hangen
  • een schone vaas en bloemenvoedsel verrichten mirakels
  • zet de bloemen niet naast de verwarming of in de tocht
  • vul het water in de vaas tijdig bij.
 • Research. Bloemen dragen ook een keurmerk. Welke keurmerken er zijn en hoe je ze kan herkennen? Je vindt het hier.

Bron: 1. vtwonen 04-2018 – Fotografie Fiona Ruhe – Styling Marianne Luning | 2. Fotografie Dorothee Dubois | 3. Fotografie: Kris Engelen

nog meer: wooninspiratie