Belgisch designtalent in de kijker: Dialect uit Deurne

Vanaf vandaag zet de Antwerpse designpop-up VENSTER ontwerpers of ontwerpteams uit eigen land in de schijnwerpers. De uitgelezen kans om nader kennis te maken met al dat Belgische talent! Deze week: Dialect uit Deurne.

Over Dialect

WAT? Dialect is een designstudio uit Deurne, bestaande uit het duo Jonas Blondeel en Pierric De Coster. WIE? architect (Pierric) en interieurvormgever (Jonas). BEGONNEN IN 2012. HUN EIGEN WOONSTIJL? Die is nog in aanmaak: beide heren zijn momenteel stevig aan het verbouwen. Jonas woont samen met zijn partner Dorien. Pierric deelt het huis met zijn partner Annelien en hun twee kinderen Lou (6) en Maurice (4).

Hoe is Dialect ontstaan?

Pierric: “Vanuit de gezamenlijke voorliefde voor meubelen. Jonas en ik deelden in onze vrije tijd een atelier. Toen hij van vrienden de vraag kreeg om hun winkeltje in te richten in Mortsel, schakelde hij mijn hulp in. Die samenwerking was een succes, en van daaruit is Dialect stilaan gegroeid. De naam komt voort uit het feit dat we elk onze eigen ontwerptaal -ons eigen ‘dialect’- hebben. Ikzelf denk meer vanuit het globale perspectief, en hoe objecten passen in een grotere ruimte. Jonas is sterk in materiaalkennis en de technische kant.”

Omschrijf Dialect eens in vijf woorden.

Jonas: “Ontwerpers, makers, kwaliteit, detail, materiaal.”

Wat onderscheidt jullie van andere designstudio’s?

Pierric: “Doorgedreven detaillisme. We blijven doorgaan tot een ontwerp of project honderd procent goed zit. Verder blijven we bescheiden. We stellen ons in dienst van de klant in plaats van omgekeerd. Bovendien zijn we heel slecht op de hoogte van trends. (lacht) We werken er volkomen los van, waardoor we heel dicht bij onze eigen identiteit kunnen blijven. Natuurlijk worden we wel beïnvloed door onze omgeving, maar we gaan daar niet bewust naar op zoek.”

Wat maakt jullie zo’n goed team?

Jonas: “We vullen elkaar perfect aan, waardoor we elk kunnen focussen op wat we het best kunnen én ook het liefst doen. Voor Pierric is dat ontwerpen, voor mij is dat maken.”

Waar halen jullie inspiratie?

Pierric: “Inspiratie kun je bijna niet opzoeken. Dat komt uit alle hoeken op je af: musea, expo’s, schilderkunst, architectuur, … Soms komt er een week lang niets, andere weken krijg je de ene ingeving na de andere.”

Op welk stuk of project zijn jullie het meest trots en waarom?

Jonas: “Drie jaar geleden mochten we de totaalinrichting doen van de Antwerpse modezaak Step by Step. Het was fijn om zoveel vertrouwen te krijgen van de eigenaars. We zijn nog steeds erg tevreden met het resultaat.”

Waaraan moet een perfect ontwerp volgens jullie voldoen?

Jonas: “Het moet vooral een verhaal vertellen, in functie van de wensen en behoeften van de klant. We zullen een ontwerp nooit opdringen, maar in eerste instantie altijd luisteren naar wat de persoon in kwestie nodig heeft.”

Waar dromen jullie nog van?

Pierric: “Op dit moment vooral van vakantie. (lacht) We hebben een erg drukke periode achter de rug.”

VENSTER

Tussen 5 juli en 5 augustus nodigt meubelontwerpster Axelle Vertommen 5 onafhankelijke Belgische designers of designteams uit in haar tijdelijke winkel VENSTER in Antwerpen. Een week lang kun je er hun meubilair bewonderen (en kopen!) in de zelfontworpen etalage, die telkens feestelijk wordt ingehuldigd op donderdagavond. Volgende week in de spotlights: het Gentse LABT.

Praktisch

VENSTER Antwerpen
Britselei 1C, 2000 Antwerpen
Open op donderdag van 17u tot 22u en van vrijdag tot zondag van 11u tot 18u

Foto 3 Evenbeeld | Tekst Sanne De Lee

nog meer: wooninspiratie