Belgisch designtalent in de kijker: LABT uit Gent

Elke week zet de Antwerpse designpop-up VENSTER ontwerpers of ontwerpteams uit eigen land in de schijnwerpers. De uitgelezen kans om nader kennis te maken met al dat Belgische talent! Deze week: LABT uit Gent.

Over LABT

WAT? LABT is het meubellabel van maatwerkstudio Atelier Ternier. In samenwerking met ontwerpers uit verschillende disciplines ontwikkelt bezieler Frank Ternier er designmeubelen. WIE? Meubelmaker Frank Ternier en een team van gepassioneerde meubelmakers. FRANKS EIGEN WOONSTIJL? Sober. Hij woont samen met zijn partner en drie kinderen in Gent.

Hoe is LABT ontstaan?

Frank Ternier: “Uit noodzaak. Als maker zit je vaak boordevol ideeën, maar ontbreekt het aan tijd om ze uit te werken. De filosofie achter LABT was dan ook om een ruimte te creëren waar ideeën in alle rust en onder optimale omstandigheden kunnen kiemen en groeien. Dat wil zeggen: geen deadlines, veel rust en stilte. De naam is een afkorting voor Labo Ternier.”

Omschrijf LABT eens in vijf woorden.

Frank: “Glazen serre naast een maatwerkatelier.”

Wat onderscheidt jullie van andere designstudio’s?

Frank: “De mogelijkheid om ‘in huis’ series te produceren en stockeren in een volledig modern uitgerust atelier.”

Wat maakt jullie zo’n goed team?

Frank: “De juiste achtergrond en veel ervaring in hedendaags maatwerk. En het allerbelangrijkste: veel passie.”

Waar haal je inspiratie?

Frank: “In eenvoud en logica. Super Normal, het boek en de gelijknamige tentoonstelling van Jasper Morrison is daarom een inspiratiebron. Morrison verzamelde 204 alledaagse objecten en designklassiekers. Het is een naslagwerk voor simpel, functioneel design, zeg maar.”

Op welk stuk of project ben je het meest trots en waarom?

Frank: “De drie stuks die een Henry van de Velde label kregen (de  jaarlijkse designprijzen uitgereikt door Flanders DC, red.): de Spruce Box, de krukjes Stubs en de VMM bank.”

Waaraan moet een perfect ontwerp volgens jou voldoen?

Frank: “Dat wordt helemaal samengevat in de Shaker Design Philosophy – een strekking uit de 18e eeuw. ‘Don’t make something unless it is both made necessary and useful; but if it is both necessary and useful; don’t hesitate to make it beautiful.'”

Waar droom je nog van?

Frank: “Dat er nog vele nieuwe mogelijkheden ons pad mogen kruisen.”

VENSTER

Tussen 5 juli en 5 augustus nodigt meubelontwerpster Axelle Vertommen 5 onafhankelijke Belgische designers of designteams uit in haar tijdelijke winkel VENSTER in Antwerpen. Een week lang kun je er hun meubilair bewonderen (en kopen!) in de zelfontworpen etalage, die telkens feestelijk wordt ingehuldigd op donderdagavond. Volgende week in de spotlights: Dries Otten.

Praktisch

VENSTER Antwerpen
Britselei 1C, 2000 Antwerpen
Open op donderdag van 17u tot 22u en van vrijdag tot zondag van 11u tot 18u

Foto 1: Julien Lanoo – foto 2: Filip Dujardin – foto 3: Filip Dujardin – foto 4: Evenbeeld | Tekst Sanne De Lee

nog meer: wooninspiratie