Belgisch designtalent in de kijker: Axelle Vertommen

Elke week zet de Antwerpse designpop-up VENSTER ontwerpers of ontwerpteams uit eigen land in de schijnwerpers. De uitgelezen kans om nader kennis te maken met al dat Belgische talent! Deze week: bezielster Axelle Vertommen.

Over Axelle Vertommen

WIE? Axelle Vertommen studeerde interieurarchitectuur en meubelontwerp. Ze werkte bij LABT en meubelwinkel Surplus in Gent en is sinds anderhalf jaar freelancer. Ze ontwerpt voor Dries Otten en Dialect en helpt stofferen bij Cover & Couch. WOONT nu nog met haar kat Blinky in een appartement in een authentiek art-decogebouw. Binnenkort trekt vriend Brent in en in januari verhuizen ze naar hun nieuwe huis met tuin. HAAR WOONSTIJL. Een mengeling van tweedehands en zelfgemaakt. Axelle houdt van niet-doorsnee en combineert graag items die op het eerste zicht niet bij elkaar passen.

Vanwaar het idee voor VENSTER?

Axelle: “Het is als ontwerper enorm moeilijk om producten te verkopen in winkels. De productiekosten zijn hoog en de meeste designwinkels focussen op gevestigde waarden en grote merken. Met VENSTER wilde ik mezelf en andere ontwerpers in eerste instantie een draagvlak geven. Ook wilde ik m’n eigen kijk op design naar buiten brengen. Mijn grootste hoop is dat het concept verder kan gaan op andere plekken en in andere steden.”

Hoe is je designstudio ontstaan?

Axelle: “Heel organisch, net zoals m’n huidige werksituatie. Als ontwerper voel je constant de drang om nieuwe producten te ontwikkelen. Die ontwerpen tonen en verkopen, is dus een logische stap.”

Omschrijf Axelle Vertommen eens in vijf woorden.

Axelle: “Kleur, contrast, materiaal, details, functioneel.”

Vanwaar de passie voor architectuur en interieurvormgeving?

Axelle: “De passie voor meubels heb ik al zo lang ik me kan herinneren. Als kind hield ik ervan om op zondagnamiddag designwinkels, gebouwen en musea te bezoeken. De interesse voor architectuur is daaruit vanzelf gegroeid.”

Waar haal je inspiratie?

Axelle: “Vaak op momenten waarop ik uit mijn dagelijkse routine ben en helemaal vrij kan nadenken – zoals tijdens een museumbezoek of op reis. Op zulke momenten word ik sneller geprikkeld, heb ik meer oog voor details. Ook ben ik fan van alles wat Prouvé ooit maakte, en grijp ik vaak terug naar Pieter De Bruyne en Emiel Veranneman. De vrijheid waarmee zij konden ontwerpen: dat verbaast me nog elke keer. Diezelfde verbazing heb ik bij de Memphis beweging.”

Op welk stuk of project ben je het meest trots en waarom?

Axelle: “Ik kom enkel naar buiten met meubels waarvan ik honderd procent tevreden ben. Op een bepaalde manier ben ik dus trots op elk stuk dat ik al gemaakt heb.”

Waaraan moet een perfect ontwerp volgens jou voldoen?

Axelle: “Het moet mooi zijn, vormelijk kloppen, kwaliteitsvol en functioneel zijn.”

Waar droom je zelf nog van?

Axelle: “Om een meubelstuk in productie te hebben bij een grotere producent. Het lijkt me enorm boeiend om een prototype om te vormen tot iets dat geschikt is voor (massa)productie en verkoop. M’n eigen meubels terugzien in het interieur van anderen, dat is de ultieme droom.”

VENSTER

Tussen 5 juli en 5 augustus nodigt meubelontwerpster Axelle Vertommen 5 onafhankelijke Belgische designers of designteams uit in haar tijdelijke winkel VENSTER in Antwerpen. Een week lang kun je er hun meubilair bewonderen (en kopen!) in de zelfontworpen etalage, die telkens feestelijk wordt ingehuldigd op donderdagavond. Bezielster Axelle Vertommen sluit deze week af.

Foto 1 Adriaan Hauwaert – foto 2 Sander Adriaens – foto 3 Charlotte Boeyden – foto 4 Evenbeeld | Tekst Sanne De Lee

nog meer: wooninspiratie