Behang: de ultieme relatietest

Lang geleden kocht een vriendin van mij haar eerste huis. Het was een flat waar jarenlang in gerookt was en alles was geel van de nicotine aanslag. De enige manier om die aanslag te verwijderen was met verdunde ammoniak. Toen alles schoon was en de ammoniakdampen opgetrokken, waren er nog genoeg andere dingen te doen.

Werkkamer behangen

Zo moest er een werkkamer behangen worden. Mijn vriendin, die er een streng monetair beleid op nahield, had daarvoor het meest vreselijke, krantenpapierachtige behang gekocht. Ik had nog nooit behangen, laat staan met flinterdun behang, maar dat verzweeg ik.
Mijn vriendin had door alles wat er nog in die flat gebeuren moest niet veel nodig om volledig de pan uit te flippen. Dus ging ik aan het werk, terwijl ik me koortsachtig probeerde te herinneren hoe Nico dat ook alweer deed in de afleveringen van Eigen Huis en Tuin die ik toen iedere zaterdagavond keek. Ondanks dat we dat behang tegen de muren hebben gescholden omdat het niet te verwerken viel, bestaat onze vriendschap nog steeds. En het resultaat mocht er ook nog best wezen.

Bestemmingloos behang

Ik houd van behang, maar vaak gebruik ik het niet. Ik ben te snel uitgekeken op een patroon en na dat krantenbehangavontuur van toen laat ik behangen liever aan mijn Lief over. Die er ook niet gek op is. Ik ben daarom zelfs gestopt met het kopen van rollen vintage behang bij de kringloop, omdat al die bestemmingloze rollen die ik met de jaren bij elkaar verzamelde vooral een lopend buffet voor zilvervisjes vormen achter de knieschotten op zolder.

Mountain Friends behang van Ferm Living

Recent liep ik echter tegen een rol behang aan die ik echt niet kon weerstaan. Op Marktplaats bood iemand een restje Ferm Living behang aan uit een collectie met de naam ‘Mountain Friends’. Om de een of andere reden heeft dat behang (en een bijbehorende stof) maar heel kort in hun collectie gezeten en tegen de tijd dat ik me over de torenhoge prijs ervan heen had gezet en het wilde kopen, was het al niet meer verkrijgbaar. En nu, jaren later, kon ik het alsnog in mijn bezit krijgen voor een fractie van de originele prijs.

Behang ophangen met latjes

Mijn liefde voor dat gekke paardje, die eland en die muizen heeft geenszins ingeboet. Ik ben zó blij met dit behang dat ik, voor ik definitief besluit op welke muur ik deze kostbare restjes behang ga plakken, alvast een stuk heb opgehangen, zodat ik er alvast naar kan kijken. Als ophangsysteem gebruikte ik latjes met magneten ertussen. Ze zijn te koop bij Dille en Kamille en zelfs bij Ferm Living, maar je kan ze ook zelf maken. Anki maakte daar een hele goede DIY van, die je hier kan vinden. Het is hoe dan ook een oplossing die je relatie noch een vriendschap op het spel zet.

Oh Marie!

Oh MarieMarlous Snijder heeft een neus voor kringloopschatten. Wat een ander weg doet, is voor haar een bron van inspiratie. Op vtwonen.be/oh-marie deelt ze haar recente vondsten én hoe je ze integreert in je interieur. En beloofd: het zijn kringloopschatten die iedereen vinden kan. Anders is de lol er al gauw af natuurlijk. Marlous is hoofdredacteur van Oh Marie!, hét tegendraadse weblog voor de creatieve geest. Op dit weblog vind je wekelijks inspiratie op het gebied van styling, vintage, fotografie en lifestyle, geleverd door Marlous in samenwerking met stylisten, fotografen, illustratoren en ontwerpers.

Bron: Tekst en fotografie Marlous Snijder

nog meer: bloggers