Bad of luxe douche? De voor- en nadelen op een rijtje

Ben je gezegend met een grote badkamer? Dan heb je de luxe om te kunnen kiezen voor een bad of douche. Of misschien wel allebei! Relaxen in een fijne badkuip of toch liever elke dag genieten van een ruime douche? De voor- en nadelen voor jou op een rijtje. 

vtwonen 07-2017 | wit bad zengevoel in de badkamer

Luxepaardje

Zowel een bad als een ruime douche kunnen een luxe uitstraling hebben. Waar je het bad kunt aankleden met accessoires, kun je voor een douche kiezen uit verschillende kranen en douchekoppen tot zelfs een plek om te zitten. Een bad en douche werken heerlijk ontspannend door het warme water. In bad kun je je spieren tot rust laten komen en in een douche kun je aan de slag met massagestralen. Al zou dit ook een optie in een bad kunnen zijn natuurlijk… keuzes! Maak het zo gek als je zelf wilt met alle opties die er zijn: qua luxe verschilt een bad niet veel van een douche.

Veiligheid

Een luxe en ruime douche is in de meeste gevallen veiliger dan een bad. Met name voor kinderen en senioren. Er zitten vaak geen drempels in de weg en een fijne inloopdouche maakt dit helemaal makkelijk. In een bad zit het gevaar ‘m vaak in het in- en uitstappen ervan. 

LEES OOK
Geen tegels in de badkamer? Dit zijn andere opties

De grote schoonmaak

Helaas, ook douches en baden maken zichzelf niet schoon. En dus moet jij de handen uit de mouwen steken. Kies je voor een douche? Dan zit het schoonmaakklusje er niet zomaar op. Denk aan het schoonmaken van de kranen, tegels en vloer. Daarnaast heeft een inloopdouche vaak glazen wanden. Als deze niet zorgvuldig worden schoongemaakt, krijg je kalkaanslag en dan zal het schoonmaken nog meer tijd in beslag nemen.

Het schoonmaken van een badkuip is daarentegen een stuk sneller gebeurd. Spuit het bad in met water en azijn, even laten intrekken en dan afnemen met een doek of spons. 

LEES OOK
Zo krijg je kalk uit de douche (ook de meest hardnekkige)

Op de tijd

Als het gaat om time management dan zit er een groot verschil tussen een bad of een douche. Voor een bad neem je doorgaans de tijd en alleen al het vullen van de badkuip duurt al een kwartier. Een douche zet je daarentegen aan en je kunt er meteen van genieten. Ook als je wat minder tijd hebt om jezelf op te frissen is een douche natuurlijk een stuk handiger dan een bad. 

Klimaat

Als je graag rekening houdt met het klimaat, dan is een bad misschien een minder goede optie. De tijd die je besteedt in de douche heb je zelf in de hand. Zo kun je een douchebeurt zo kort mogelijk maken om water te besparen. Wanneer je graag de tijd neemt voor een douche of bad, dan kun je beter een bad kiezen, omdat je dan langer doet met dezelfde hoeveelheid water.

nog meer: wooninspiratie