Back to basics: deze materialen doen het altijd goed

Een huis met basic interieur wordt al snel saai genoemd, maar is dat allerminst! Door met verschillende materialen te werken, krijgt je interieur diepte en wordt het vanzelf interessant. We zetten vier verschillende basismaterialen uiteen die het goed doen in elk interieur.

Linnen

Linnen heeft een rustieke uitstraling. Het roept meteen associaties met een strandhuis op. Bovendien is het een oersterk materiaal. Daardoor overleeft het tal van behandeling die de look and feel van linnen veranderen. Zo wordt het ook wel eens gewassen in een industriële wasmachine met puimsteen om het materiaal zacht en soepel te maken – iets wat je met katoen nooit voor elkaar krijgt. De langste vezels zorgen voor een gladde, zachte uitstraling terwijl de kortere vezels stroever zijn en die rauwere look geven. Omdat het nat sterker is dan droog worden de meeste theedoeken hiervan gemaakt.

Stylisten houden van linnen omdat het geleefd oogt. Daarom staat het ook zo goed in een sober interieur. Daarnaast is linnen het meest luchtige stofje om onder te slapen tijdens een zwoele zomernacht. Het lichtgewicht materiaal ademt en houdt je zo koel. Nog meer goed nieuws: linnen wordt na elke wasbeurt zachter en gaat meer ademen.

Bamboe

Misschien is het je al opgevallen: bamboe is hip. Het oogt natuurlijk en geeft Bali-vibes. Alsof je logeert op een luxe resort en ieder moment iemand een acaibowl voor je neus kan zetten. Bamboe kan je op verschillende manier in huis verwerken. Met de takken kan je een afscherming bouwen, maar ze doen ook vaak dienst als tafelpoten, lijsten en zelfs vloeren. Ook geen slecht idee? Bamboe in de badkamer.

Het is wereldwijd verkrijgbaar en over het algemeen betaalbaarder dan veel andere houtproducten hoewel bamboe eigenlijk geen houtmateriaal is, maar een grassoort. Bovendien is het een van de snelst groeiende grassoorten op aarde wat verklaart waarom het zo goed verkrijgbaar is. Als je een basic interieur hebt, geeft bamboe net die exotische touch die je misschien nog mist.

Leer

Leer is een materiaal dat nooit uit de mode gaat. Hoe langer je het hebt, hoe mooier het leer wordt. Dat maakt een klassieke leren bank of – fauteuil een echte investering. Met de stoere uitstraling kun je bovendien veel kanten op. Cognackleurig leer kleurt met alles en met een wollig plaid en zachte kussens creëer je een heerlijke loungebank.

Metalen

Roestvrijstaal is stoer, messing glamourous en koper warm. In de designwereld werd jarenlang geroepen dat verschillende kleuren metaal met elkaar mixen hetzelfde is als olie mengen met water: het kan gewoon niet. Daar komen we anno 2019 op terug. Het is tijd om de boel een beetje op te schudden. Kies één overheersende kleur metaal en bepaal vervolgens welke kleur je terug laat komen als accent. Bedenk kleine details waarin je de accentkleur laat terugkomen.

Als je twee verschillende looks in één interieur verwerkt, is het slim om na te denken over hoe je die verschillende looks aan elkaar lijmt om er toch een geheel van te maken. Met metalen kan je dat doen door te kiezen voor dezelfde afwerking. Wanneer je voor glanzend messing gaat, is het ’t mooist om dat te combineren met een andere metaal met een glanzende afwerking. Voor een doffe – of geoliede finish idem dito.

Bron: 1. vtwonen april 2015 | Fotografie Alexander van Berge | Styling Cleo Scheulderman

nog meer: wooninspiratie