Babykamer verven; hoe ga je te werk?

Er is een kleine op komst, dus tijd om met de babykamer aan de slag te gaan. Een leuke klus, maar waar moet je allemaal op letten bij een babykamer verven? Wij geven je naast tips en advies, ook een paar ideeën voor de babykamer. 

Babykamer verven

Babykamer verven

Ben je in verwachting en wil je beginnen met het schilderen van de babykamer? Begin daar dan op tijd mee! Verf kan namelijk schadelijke stoffen bevatten. De dampen die bij het verven van de babykamer vrijkomen kunnen schadelijk zijn voor aanstaande moeders en (pasgeboren) baby’s. Het schilderen van de babykamer kun je dan ook het beste doen in de eerste 6 maanden van de zwangerschap.

Zorg voor goede ventilatie

Zorg er altijd voor dat je de babykamer goed ventileert tijdens het klussen, zo blijft de verflucht niet te lang in kamer hangen. Ook als de baby er eenmaal is, valt het aan te raden de babykamer 24 uur per dag te ventileren. Bijvoorbeeld door het raam op een kier te zetten of het ventilatierooster open te zetten.

Tip: is de babykamer klaar? Verwarm deze dan een week en ventileer tegelijkertijd. Bij warmte komen schadelijke stoffen sneller vrij.

Kindveilige verf

Speciaal voor het verven van de babykamer is er kindveilige verf op de markt. Heb je net verf gekocht waar wel schadelijke stoffen in zitten, vraag dan of iemand anders de kamer voor je wilt verven. Op deze manier kom je zelf minder in aanraking met de schadelijke stoffen. Gebruik daarnaast altijd oplosmiddelarme verf. Al tijdens de zwangerschap kan blootstelling aan hoge concentraties vluchtige stoffen invloed hebben op de ontwikkeling van het ongeboren kind.

Kleur kiezen

Het kiezen van de juiste kleur voor de babykamer is altijd weer een lastige taak. Er is in de loop der tijd veel onderzoek gedaan naar de invloed en betekenis van kleur. Zo heeft de kleur blauw een rustige uitwerking heeft op kinderen en rood juist agressie opwekt. Het is aan te raden om voor de babykamer rustige en lichte kleuren te kiezen en er geen bonte boel van te maken. Als je de muren neutraal houdt, kun je kleur in de babykamer brengen met meubels en accessoires.

Kleurenkaart

Een kleurenkaart kan je helpen bij het kiezen van een verfkleur. Bij de bouwmarkt hebben ze vaak een wand vol met de kleuren van Flexa, Histor en eigen merk. Hier kun je ideeën opdoen voor welke kleur muurverf je wilt. Twijfel je nog tussen een paar kleuren bestel dan extra grote A5 kleurstalen van bijvoorbeeld Flexa. Zo krijg je thuis een beter beeld van wat de kleur doet met de babykamer.

Maak een moodboard

Heb je echt nog geen idee wat je met de babykamer wilt? Maak dan een moodboard. Scheur uit tijdschriften plaatjes van interieurs die je mooi vindt en haal een paar kleurstalen. Knip en plak daar je eigen moodboard van! Zo ga je voorbereid aan het werk.

Ideeën voor de babykamer

Naast je muren met muurverf verven zijn er ook tal van andere oplossingen. Naast verf is er natuurlijk behang in allerlei soorten en kleuren. Van effen behang tot bloemetjes behang. Maar er zijn naast muurverf ook veel andere soorten verf op de markt. Sinds kort zijn ook interieurstickers helemaal hip!

Idee 1: magneetverf & schoolbordverf
Hou jij van afwisseling? Verf de muur van de babykamer dan met magneetverf. Met magneten kun je daarna als je wilt dagelijks je muur veranderen. Bij colora.nl verkopen ze magneten in de vorm van dieren, cijfers en letters.

Maak van je wand een levensgroot schoolbord met schoolbordverf. Was schoolbordverf vroeger alleen in de kleur zwart verkrijgbaar, tegenwoordig kun je ook schoolbordverf in bijna iedere gewenste kleur laten mengen. Voor op de wand, deur of kast.

Idee 2: Interieurstickers & raamstickers
Met stickers kun je ook veel kanten op. Een effen muur krijgt ineens een heel andere uitstraling met een interieursticker erop. Heb je een kamer met grote ramen? Denk dan ook eens aan raamstickers. Niet alleen leuk voor binnen, maar ook zichtbaar vanaf buiten!

Idee 3: aan de slag met de naam
Met de naam van de kleine die op komst is kun je ook veel leuke dingen doen. Schilder de naam bijvoorbeeld groot op de wand of plak de naam in houten letters op de deur.

Bron: babypark.nl

nog meer: wooninspiratie