Ontdek het ambacht: culinair imperium van Yvette van Boven

Vanuit de keuken van haar Amsterdamse dijkhuis bestiert Nederlands geliefdste kookboekenschrijver en televisiekok haar groeiende culinaire imperium. Hier bedenkt en schrijft ze alle recepten, kookt ze de gerechten en test ze het resultaat. Yvette van Boven: ‘Het fornuis en ik moesten grommend aan elkaar wennen, maar nu zijn we getrouwd.’

Maker Yvette van Boven (yvettevanboven.eu)
Werkplaats keuken van 45 m² in een dijkhuis uit 1890 in Amsterdam-Noord
Techniek koken, schrijven, illustreren, tv-programma’s ontwikkelen, serviezen ontwerpen
Favoriete gereedschap ‘Dat hangt helemaal af van wat ik maak. In ieder geval mijn messen, de weegschaal en het fornuis.’

vtwonen 5-2019 | Ambacht Yvette keuken hout | Ontdek het ambacht: culinair imperium
‘Elke oven is anders, ook al heb je exact hetzelfde fornuis. Je moet elkaar leren kennen. Net als een fiets: op de ene moet je harder trappen dan op de andere om vooruit te komen.’
vtwonen 5-2019 | Ambacht Yvette keuken hout werkblad | Ontdek het ambacht: culinair imperium
Het kookeiland met enkele Smeg-brander kwam er vanwege de televisieopnames – ‘dan kan ik in de camera kijken terwijl ik kook’ – maar blijkt in de praktijk, als de camera’s weer weg zijn, hartstikke gezellig. ‘We gebruiken het eiland ontzettend veel. Met mooi weer kun je bijvoorbeeld contact houden met degene die in de tuin zit. Gisteren hebben we er nog kaasfondue aan gegeten, dan zetten we alleen het kleine pitje aan. Een mal ding en toch handig: we kunnen met z’n tweeën tegelijk koken zonder elkaar in de weg te lopen.’

Geluk bij een ongeluk

Je zou het verwachten maar nee, er staat geen versgebakken appeltaart of versgebakken wat-dan-ook op tafel. Yvette van Boven is flink door haar rug gegaan. ‘Sorry, is gisteren gebeurd. Normaal heb ik altijd wel iets in huis’, zegt ze, terwijl ze moeizaam de trap afloopt naar de keuken. Een straffe espresso maken van versgemalen bonen gaat gelukkig nog wel.

Die zwakke rug, hoe vervelend ook, heeft overigens wel bijgedragen tot haar succes: uren staand koken in haar toenmalige restaurant ging niet langer, dus schreef Yvette maar een kookboek, Home Made. Dat was in 2010. Inmiddels is het vertaald in vijf talen en een wereldwijde bestseller. Sindsdien volgden nog eens twaalf kookboeken, een tv-programma en schrijft ze wekelijks recepten voor Libelle en de Volkskrant en maandelijks voor delicious. magazine. Meest recente wapenfeit is de collectie servies en keukentextiel die ze lanceerde met &Klevering – allemaal voorzien van haar eigen illustraties.

We koken, testen en eten

de hele dag

vtwonen 5-2019 | Ambacht Yvette portret | Ontdek het ambacht: culinair imperium

Zelf ontworpen droomkeuken

De benedenverdieping bestond aanvankelijk uit een keuken en een bijkeuken. De keuken zelf was een crèmewit exemplaar uit de jaren zeventig. ‘Niks mis mee, maar gedateerd en niet mijn smaak. Bovendien wilden we er één grote ruimte van maken.’ Wat wel bleef, was de grote berging achterin, waar nu stellingen vol keukenspullen, voedsel en drie extra ijskasten staan. Samen met Adam Marshall van Koelhuis Frigo ontwierp Yvette haar droomkeuken. ‘Bovenaan mijn verlanglijst stonden lades; in een kast verdwijnen dingen. Ook wilde ik graag marmer, dat vind ik mooi. Petje af voor de vaklieden die het hebben aangebracht, want werkelijk niets is recht in zo’n oud huis.’ Toch schrok ze in eerste instantie van het resultaat. ‘Toen er nog niets hing, leek het wel zo’n protserige Blaricumse keuken. Het marmer glansde je tegemoet omdat het gezoet is, gepolijst, om het vlekbestendiger te maken. ‘Wacht nou maar tot al jouw zooi er hangt’, zei Adam. En hij had gelijk: het patserige was er meteen af.’

Yvette aan het koken
‘Wat ik zelf graag eet? Ik ben dol op peulvruchten en granen. Tabouleh, grof brood, een beetje chewy risotto van gerst of gort – gortotto. En ik eet graag worst, dat belet me om vegetariër te worden. Bloedworst, braadworst, salami, chorizo… Heerlijk!’
keukenlade gevuld met bestek

Van binnen lijken de lades net een letterkast: alles heeft een

eigen vakje

Rolls-Royce onder de fornuizen

Het kookeiland en de lades zijn gemaakt van Amerikaans eikenhout, het aanrechtblad is van betonterrazzo. ‘Dat oogt als hardsteen, maar is tachtig keer zo goedkoop. Het zijn materialen die leven. Je ziet aan het hout welke lades ik het meest gebruik en het werkblad wordt donkerder op plekken waar ik veel werk. Dat maakt de keuken doorleefd, menselijker.’ Yvette’s grote trots is de zespits Viking, de Rolls-Royce onder de fornuizen. ‘We hebben grommend aan elkaar moeten wennen, maar nu zijn we getrouwd. Het komt uit Amerika, waar het gas een andere samenstelling heeft, dus alles moest omgebouwd worden. En er zitten niet normaal veel zekeringen in – ook heel Amerikaans – waardoor uit veiligheid het gas steeds afsloeg. Stond er een taart in de oven, viel de boel weer uit. Nu is het goed afgesteld en heeft hij geen kuren meer.

vtwonen 5-2019 | Ambacht Yvette culinair imperium
vtwonen 5-2019 | Ambacht Yvette messenwand
Niemand mag de messen van Oof gebruiken. ‘Ikzelf wel, maar ik doe het gewoon niet. Oof kookt wonderbaarlijk geraffineerd Japans, net zo nauwkeurig als de Japanners zelf. Hij ziet het onmiddellijk als iemand ze heeft gebruikt. Daarbij zijn ze levensgevaarlijk, want je hanteert ze op een heel andere manier en ze zijn vlijmscherp.’
vtwonen 5-2019 | Ambacht Yvette keukenwand planken

De kermis eromheen

Koken heeft Yvette van haar moeder geleerd. ‘Terwijl zij niet eens dol op koken is, maar het hoorde gewoon bij de opvoeding. Daarnaast heb ik tijdens mijn studie aan de kunstacademie in Den Haag altijd fulltime in restaurantkeukens gewerkt. Of ik weleens eten bestel? Na een volle dag testkoken rijdt er heus weleens een bezorgscootertje voor. Ik bestel graag Mapo Tofu, tofu met een spicy saus van szechuanpeper, dat is mijn lievelingseten. Weet je, het bedenken en maken van kookboeken en tv-programma’s is superleuk, maar de kermis eromheen is nooit mijn intentie geweest. Daarom doe ik het de rest van dit jaar rustiger aan.

3x typisch Yvette

  1. Yvette’s streven is dat iedereen haar recepten kan maken. ‘Ik gebruik het liefst doodgewone ingrediënten, zoals doperwten en eieren, en geef daar een draai aan.’
  2. Yvette blijft zichzelf keer op keer opnieuw uitvinden. ‘Het tofst aan receptuur schrijven, is dat je jezelf telkens moet vernieuwen. De seizoenen blijven hetzelfde, maar onze smaak verandert continu – door trends, wat we op vakantie eten of wat we op Instagram zien.’ Hoeveel uur ze hier per dag doorbrengt, weet Yvette niet. ‘Veel!’
  3. Yvette doet graag alles tegelijkertijd. Van kookboeken schrijven tot werken aan een tv-programma en van receptuur ontwikkelen voor diverse media tot een eigen servies- en keukentextiellijn: Yvette doet het allemaal.

nog meer: wooninspiratie