Alles voor een Japanse theeceremonie aan de keukentafel

Hang je espressoapparaat maar aan de wilgen en zeg arrivederci tegen je latte, want volgens de nieuwste trends gaan we binnenkort allemaal aan de thee. De Japanse theeceremonie is in opkomst. En dan weet je dat jij er vroeg of laat ook aan moet geloven.

bruin kleurig servies | dit heb je nodig voor een Japanse theeceremonie
Theepot, stenen siervorm op staander, lunchbord, klassieke theemok uit set met theepot, houten bordje, soepbord met ruitpatroon (loods5.nl). Meetlint (harlequin-lisse.biz). Kleine houten lepel uit set met bakje, linnen theedoek (hm.com). Stenen voet (thewunderkammer.eu). Mok met kleurverloop van Wonki Ware (couleurlocale.eu). Gevlekt bord van HK Living (vtwonen.nl). Grote houten lepel HK Living (mooistoerwonen.nl).

Wat houdt zo’n theeceremonie in?

Een Japanse theeceremonie gaat veel verder dan even een kopje thee drinken. Het heet dan ook niet voor niets een ceremonie. Alle rituelen die erbij horen, dragen bij aan de sfeer. En het écht in contact komen met elkaar.

In het Japans noemt men de theeceremonie chado of chanoyu, wat letterlijk ‘de weg van de thee’ betekent. De Japanners drinken al sinds de vierde eeuw thee, en in de achtste eeuw ontstond de traditie van een theeceremonie met matcha-thee. De zen-filosofie, jezelf even terugtrekken uit de moderne wereld en innerlijke rust zoeken, staan aan de basis van de ceremonie. Uiteraard onder het genot van een kop thee.

Rituelen

In een traditionele Japanse theeceremonie zijn rituelen essentieel. Niet alleen het schenken is belangrijk, ook wordt er veel aandacht besteed aan bloemschikken, het gebruik van keramiek en het beoefenen van kalligrafie op perkament. Op dat materiaal werden de wensen van de gastheer of gastvrouw geschreven en zo kon hij of zij de ceremonie extra persoonlijk maken. De Japanse ceremonie is én kunst én een spirituele manier van leven.

Wabi-sabi

De term wabi-sabi ken je vast wel. Deze Japanse levenskunst is ook sterk verbonden aan de theeceremonieën. Toch is de betekenis ervan lastig uit te leggen, ook voor Japanners zelf. Het is een levenshouding die draait om het weglaten van dingen, de schoonheid van imperfectie, het niet compleet zijn en de kracht van vergankelijkheid. Je ziet wabi-sabi nog steeds terug in de minimalistische en sobere manier van Japanse ontwerpen.

LEES OOK
Wabi-sabi: de schoonheid van imperfectie

Een theeceremonie thuis

Misschien is de traditionele Japanse theeceremonie je nog steeds niet helemaal duidelijk. Gelukkig kun je hem helemaal naar jouw hand zetten. Prik een datum voor een ceremonie bij jou thuis en nodig een aantal gasten uit voor het drinken van thee in een sfeervolle, relaxte omgeving waar je zintuigen worden geprikkeld. Dit kun je doen met een officiële uitnodiging om er zo een echte happening van te maken. Als gastvrouw of -heer moet je natuurlijk het schenken van thee perfect onder de knie hebben. Een beetje oefenen doet wonderen. Zorg verder dat je dit in huis hebt:

  • de traditionele matcha-thee, maar voor theedrinkers die van een minder straf bakje houden kun je ook andere theesoorten kopen
  • Japanse theepot en kommetjes
  • zoete hapjes
  • kleine servetten om zo de theekommetjes schoon te vegen vóór het drinken
  • mooi tafelkleed
  • een mooi boeket op tafel

Alles voorbereid? Dan hoef je tijdens de ceremonie alleen nog maar alles klaar te zetten en te ontspannen met je vrienden en de lekkere thee. Want de Japanse ceremonie draait vooral om genieten! 

nog meer: wooninspiratie