Onderzoek wijst uit: kleur van servies doet meer dan je denkt

De tijd dat het diner standaard werd geserveerd op witte ronde borden is al lang passé. In plaats daarvan zien we servies in zowel restaurants als huiskamers in de mooiste kleuren voorbij komen. Logisch, want het oog wil ook wat. Toch blijkt uit onderzoek dat het verder gaat dan dat: de kleur van het servies is belangrijker dan je misschien dacht.

Retro gekleurd servies in bruintinten

Meer of minder eten door contrast

Des te kleiner het contrast tussen de kleur van het gerecht en dat van je bord, des te meer je opschept. Zo schep je volgens onderzoekers ongemerkt meer zuurkoolstamppot op wanneer je een wit bord gebruikt, en wordt het bij een blauw bord al snel een hapje minder. Het zou alles te maken hebben met het kleurverschil: zuurkool komt meer in de buurt van het witte dan het blauwe bord. Door dat kleinere contrast kun je minder goed inschatten hoeveel zuurkoolstamppot je al hebt opgeschept. Gemiddeld gezien eten we maar liefst 17-20% minder als het bord duidelijk een andere kleur heeft dan het eten. Heeft je tafelkleed een andere kleur dan je bord, dan is dat zo’n 10% minder. Het contrast tussen het tafelkleed en het bord helpt je namelijk om de rand van het bord te zien, en dat gebruik je kennelijk om de grootte in te schatten. Wil je dus minder chocolade-ijs eten, dan kun je ’t best een wit schaaltje pakken.

Smaakbeleving door gekleurd servies

Echt waar: kleur bepaalt hoe het eten je smaakt. Zoute popcorn lijkt bijvoorbeeld nóg zouter in een wit schaaltje, en zoete popcorn zou nog zoeter worden in een gekleurde schaal. Zo lieten Spaanse onderzoekers 53 proefpersonen aardbeienmousse proeven op witte of juist zwarte borden. De zoetste aardbeienmousse? Dat was die op het witte bord, aldus de nietsvermoedende proefpersonen.

Specifiek: het rode servies

Wie graag wat minder snacks eet of frisdrank neemt, kan het beste rood servies gebruiken. Een onderzoek toonde aan dat de rode kleur ervoor zorgt dat je er veel minder van eet of inschenkt. Wellicht heeft dat iets te maken met de intensiteit van de kleur. En, vragen we ons op de redactie dan natuurlijk af: weet de marketingafdeling van de McDonalds dit al?

nog meer: Geen categorie