vtwonen

Ruwe diamant in Schaarbeek

Een creatief architectenduo ‘schaafde’ de ruimte van dit Schaarbeeks appartement minutieus bij. Toen alle hoeken goed zaten, maakten ze er een uitnodigende woning van, opgebouwd rond de diamantvormige keuken.

Z2T7804

Z2T7788

Z2T7730

Vroeger woonden Nicolas en Lena een paar honderd meter verderop. Toen ze iets opvingen over een cohousingproject in een gebouw met binnentuin, dat deels zou worden gerenoveerd en deels nieuw gebouwd, informeerden ze of ze de werf mochten bezoeken. “Het appartement dat we wilden, bestond nog niet. De verdieping was zelfs nog niet gebouwd”, herinnert Lena zich. “Dus moesten we onze fantasie gebruiken. Maar het project sprak ons heel erg aan.” Het appartement werd casco verkocht: een enorm, vrij gesloten volume zonder enige opsmuk. Hoe konden ze die grote betonnen doos omvormen tot een warme en persoonlijke cocon met twee slaapkamers? En wie kon hen daar het beste bij helpen? Een vriendin liet de naam Madam architectuur vallen. Toen ze op de website van het architectenbureau gingen kijken, waren ze meteen enthousiast, en na een eerste ontmoeting met de twee architectes waren ze verkocht. “We hebben eigenlijk niet veel gezegd tijdens die eerste vergadering met hetarchitectenduo”, herinnert Lena zich. “Gewoon de plannen laten zien die de bouwpromotor had voorgesteld. Maar ze kwamen vrijwel meteen met een tegenvoorstel.” “De oriëntatie van het appartement was nogal problematisch”, legt architect Marit Meganck uit. “Aan de straatkant had je enkel ‘s morgens daglicht, terwijl de meeste ramen achteraan zitten, aan de noordkant. Door aan de straatkant een grote leefruimte te voorzien en achteraan de slaapkamers, sneden de plannen van de bouwpromotor het appartement in tweeën, en werden ook de twee lichtbronnen van elkaar afgesneden. Wij redeneerden dat het appartement veel aangenamer zou worden als de leefruimte van twee lichtbronnen kon profiteren. Vandaar het idee om één slaapkamer en de woonkamer naar de straatkant te verhuizen en de keuken, de master bedroom en de badkamer naar achteren. De woonkamer en de keuken hebben een heel verschillende uitstraling, maar worden verbonden door het licht, wat echt een gevoel van ruimte creëert.” Lena treedt haar bij: “Dat is waar wij hier zo van houden: het mag dan niet groot zijn, maar overal voel je de ruimte en het licht.”

De volledige reportage vindt u in het novembernummer (8) 2018 van Feeling Wonen.

Tekst: Jean-Michel Leclercq. Foto’s: Kaatje Verschoren.

 

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties