vtwonen

Los Angeles aan de Maas

Witte muren, palmbomen, panoramische ramen met uitzicht op de stad en zijn groene heuvels… Aan het eind van een typisch Luiks kasseistraatje bots je op een villa die zó uit Californië lijkt geteleporteerd.

LIEGE VUE

Het is alweer tien jaar geleden dat David en Fabienne dit pand kochten, toen nog een arbeidershuisje met een hele resem jaren 70-aanbouwen. Een wat knullig allegaartje, dat toch een zekere charme uitstraalde en dat David al sinds zijn kindertijd fascineerde. “Als kind kwam ik hier vaak. Het James Bond-huis noemde ik het toen. Het leek op geen enkel ander huis dat ik kende. Het had een brede wenteltrap, een grote bar en zelfs een zwembad op de plek waar zich nu de zitkamer bevindt. Dat soort dingen maken indruk als je klein bent.” Toen David en Fabienne het huis kochten, was die glorietijd duidelijk voorbij. “De plafonds hingen vol verwarmingsbuizen, de wc was een hokje in het midden van de keuken, de gevels waren bekleed met Eternitplaten… Maar het bleef een atypisch pand waar ik zeker van wist dat we er iets moois van konden maken.” Daarvoor schakelde het koppel Olivier Palgen van architectenbureau Alvéoles in.

LIEGE 44

LIEGE 50

Less is more

“Bij dit soort verbouwingen moet je voor eenvoud gaan, en dat is het moeilijkste wat er is”, vertelt David. Olivier Palgen supprimeerde een aantal tussenmuren, hertekende de ramen, verplaatste het sanitair en optimaliseerde de circulatie. Eén van de slaapkamers, die onnodig groot was, werd in tweeën verdeeld. Het oude atelier, dat in het verlengde van de garage lag, werd een bureau met zicht op de bomen. De oude woonkamer had amper contact met de tuin, maar de nieuwe vloeit er praktisch naadloos in over. Tijdens de werken werden de water-, elektriciteits- en verwarmingsinstallaties up to date gemaakt, de buitenmuren voorzien van een dikke laag isolatie en witte pleisterkalk, en ook het dak werd geïsoleerd. Tot zover de eerste verbouwingsronde. Vijf jaar later, na de geboorte van hun tweede kind, vonden David en Fabienne het tijd om opnieuw een beroep te doen op Olivier Palgen, deze keer om meer plaats te creëren. Boven de garage en het bureau kwam een ouderlijke suite mét panoramisch terras! “Dat is nu onze lievelingsruimte in huis, maar we hebben ze ook gebouwd om er ooit een autonome studio van te maken.”

LIEGE 106

LIEGE SALLE DE BAIN 01

 

De volledige reportage vind je in het zomernummer van Feeling Wonen 2018.

Tekst: Jean-Michel Lerclerq | Foto’s en styling: Caroline Dethier.

 

 

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties