vtwonen

Een huis als een verrekijker

De woonkamer boven en de slaapkamers beneden? Waarom ook niet? Architect Guy Jamaigne koos ervoor om de traditionele woonindeling op zijn kop te zetten, omdat je zo vanuit de overhangende leefruimte, die als een verrekijker op zijn betonnen sokkel staat, het heuvellandschap nog beter kunt overschouwen.

AU1U6492 copy

AU1U6101

AU1U6167

AU1U6117

AU1U6382

In dit huis voel je je één met natuur. De royale, soms gevelgrote ramen halen het omliggende groen letterlijk naar binnen. “En omdat we ervoor gekozen hebben om de leefruimte op de bovenste verdieping onder te brengen, profiteren we extra van het schitterende uitzicht”, vertelt architect en bewoner Guy Jamaigne. Voor die omkering van de traditionele woonstructuur waren er ook esthetische en praktische argumenten. “Zo hebben de slaapkamers er baat bij dat hun verdieping is opgetrokken uit beton. Daardoor genieten ze het hele jaar door van een aangename temperatuur. In de winter houdt het beton de warmte immers vast, en in de zomer blijft het zalig koel.”

Op het ritme van de zon

Dit huis werd een tiental jaar geleden volgens de lage-energienormen gebouwd, met optimale isolatie en zonnepanelen, en is dus enorm energiezuinig. Het ligt bovendien zo georiënteerd, dat elke ruimte precies op het juiste moment van de dag de zon binnenhaalt. Zo bevinden de slaapkamers zich aan de oostkant, zodat je elke ochtend vanuit je bed getrakteerd worden op een prachtige zonsopgang. De op het westen georiënteerde zithoek profiteert van de laatste zonnestralen van de dag, die tussen de bomen komen piepen. De zuidkant heeft brede smalle ramen die het licht subtiel filteren, maar ook een patio, die dankzij schuiframen aan weerszijden helemaal open of dicht kan, en zo de doorgang of net de scheidingslijn tussen de aangrenzende binnenruimtes vormt. Bovendien doet hij dienst als praktische buitenkamer van de leefruimte, die een paar meter boven de tuin uittorent. Kers op de taart: de patio is uitgerust met een ladder die naar het dak leidt, zodat je daar uit kunt gaan waaien. Een zalig vrij gevoel!

Nog meer info? Kijk in het decembernummer van Feeling Wonen 2017

Tekst: Marie Delooz | Foto’s: Lauren Brandajs | Styling: Nathalie Horion | Bron: Feeling Wonen december 2017

 

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties