vtwonen

Boerderijschuur in een nieuw jasje

Architect David Autem renoveerde een honderdjarig pand tot een moderne woning, met respect voor de originele elementen. De basis bestaat uit natuurlijke materialen in sobere kleuren, die werd ingevuld met kleurrijke details en bijzondere ruimteverdelers. Het resultaat kan je hieronder bewonderen.

Kewlox

eetkamer

hal

 

slaapkamer

Oud en nieuw

De architect vertrok van een sober zwart-witpalet en natuurlijke materialen, maar vulde die neutrale basis aan met boeiende contrasten en felle kleurtoetsen. Resultaat: een levendige, cosy sfeer.
Het credo van de architect? Zorg altijd voor coherentie met de oorspronkelijke situatie. In deze oude boerderijschuur dus geen luxueuze of opzichtige elementen, maar veeleer ruwe en tijdloze materialen, die herinneren aan het vorige leven van het gebouw. Hier wordt de vloer van gladde beton dus gecombineerd met hout, gelakt mdf, glas en metaal, en het geheel gekruid met vrolijke kleurtoetsen.

Speeldoos van stro

Midden in de hoge ruimte van de gerenoveerde schuur hangt een grote rieten box als een gigantische zwevende hooibaal. “Ik wilde zoveel mogelijk voeling houden met het oorspronkelijke gebouw, waarvan enkel de buitenschil overbleef”, legt David Autem uit. “Daarom liet ik het grootste deel van de ruimte binnen open tot helemaal boven in de nok. Maar midden in de schuur, halfweg de nok, werd een metalen structuur gehangen, die duidelijk contrasteert met de nog zichtbare sporen uit het verleden. Hij rust op witte stalen balken en zuilen, en de wanden zijn bekleed met halmen stro, die in de buurt werden verzameld. Deze opvallende ‘zwevende’ box vormt een knusse speel- en leesruimte voor de kinderen, die via een horizontale doorkijk in verbinding staat met de leefruimte, waar een heel persoonlijke mix van maatmeubelen, hedendaags design en oude elementen voor een warme sfeer zorgt.

Geen muren, toch structuur

De grote binnenruimte wordt niet gestructureerd d.m.v tussenwanden, maar door objecten en architecturale elementen die een visuele grens tussen de verschillende hoekjes trekken. Zo vormt de houten vloer van de zwevende speelbox meteen ook een stemmig plafond voor de tv-hoek. Andere originele ruimteverdelers zijn de ‘paneelwanden’, gemaakt van lijsten die aan het plafond hangen en zo de ruimte in verschillende zones verdelen. Het ene is bekleed met planken van behandeld sparrenhout, het andere kreeg een laag magnetische bordverf. Zulke luchtige oplossingen zorgen ervoor dat de bewoners hun verbeelding de vrije loop kunnen laten omdat er (letterlijk) geen grenzen zijn aan hoe ze hun interieur kunnen indelen. Niets van deze renovatie werd aan het toeval overgelaten, alles ademt persoonlijkheid en harmonie tussen oud en nieuw. Deze honderdjarige schuur kreeg letterlijk een tweede leven. En dat is toch waar we allemaal van dromen?

 

Tekst: Marie Delooz | Foto’s: Laurent Brandajs | Styling: Nathalie | Bron: Feeling wonen januari-februari 2017

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties