vtwonen

Binnenkijken in een voormalige fermette

Ongelooflijk maar waar: ooit was dit een fermette. Totdat de architecten het zadeldak er van af gooiden, de donkere kamertjes eruithaalden en het pand verbouwden tot
een open, zonovergoten gezinswoning met een vleugje Scandinavische stijl. Een mooi voorbeeld van een echte samenwerking tussen bouwheer en eigenaars…

LG FW Collectiv4architects Holsbeek lowres 4

LG FW Collectiv4architects Holsbeek lowres 16
LG FW Collectiv4architects Holsbeek lowres 20
LG FW Collectiv4architects Holsbeek lowres 17
LG FW Collectiv4architects Holsbeek lowres 27
LG FW Collectiv4architects Holsbeek lowres 29

‘Ons vorige huis knapten we zelf op, en dat was een hele klus, want het regende binnen toen we het kochten,’ aldus Katrien. Net toen het af was, veranderde haar man Olivier van werk. Om het woon-werk-verkeer binnen de perken te houden, werd het noodgedwongen uitkijken naar een nieuw huis. Nadat ze eerder iets in de buurt waren mislopen, ontdekte het koppel een oude fermette uit 1965, met een bos als tuin. ‘De binnenkant was mooier dan de buitenkant,’ zegt Katrien, die na een carrière als paradontologe twee jaar geleden de Leuvense winkel Thelma Coffee and Design opende. Een paar jaar eerder hadden ze Mattias Camps van Collective4Architects leren kennen tijdens ‘Mijn huis, mijn architect’ en toen ze deze fermette in het vizier kregen, namen ze Mattias al mee. Katrien en Olivier wisten goed wat ze wilden en Katrien bundelde haar ideeën in moodboards. ‘Het moest sober zijn, met hout en polybeton afgewerkt en er mocht een vleugje Scandinavische stijl in zitten. Verder wilde ik het niet te statisch, een huis moet flexibel zijn, vind ik. Ik wil van tijd tot tijd mijn meubels eens van plaats kunnen veranderen. En, oh ja, we wilden niet één, maar twee open haarden.’ Mattias: ‘Soms laten bouwheren alles aan ons over en is er weinig dialoog. Hier was het een echte samenwerking. Wat het extra fijn maakte, was dat ze open stonden voor alles.’

www.collectiv4.be

Tekst: Labo Secret. Foto’s: Liesbet Goetschalckx. Styling: Sigrid De Ceuleneer.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties