Meten is weten

Energie kun je niet zien. Je kunt het wel meten. Er zijn verschillende hulpmiddelen om dit te doen. Zo ontdek je waar de energieslurpers in huis zich bevinden. En kun je trucjes bedenken om nog meer energie te besparen. We stellen een paar hulpjes aan je voor.

De slimmerd

Je hebt er misschien wel eens van gehoord: De slimme meter. Dat is een digitale energiemeter die jouw elektriciteits- en gasstand doorgeeft aan de netbeheerder. Dat hoef je dus niet meer zelf de doen. Je ontvangt daardoor automatisch een eindafrekening gebaseerd op de actuele meterstand. Daarnaast krijg je elke 2 maanden een overzicht van je verbruik (als je daar toestemming voor hebt gegeven). Hierdoor kun je veranderingen goed in de gaten houden.

Wanneer je energiemeter aan vervanging toe is, ontvang je automatisch een nieuwe, slimme meter. Vanaf 2014 worden alle meters vervangen en in 2020 moet 80% van de huishoudens zo’n slimmerd in huis hebben.

De wijsneus

De slimme meter laat net als je oude meter jouw totale meterstanden zien, maar geeft geen inzicht in details van jouw energieverbruik. Daarom komt een energieverbruiksmanager van pas: die heeft deze functies wel. Zo kun je precies zien hoeveel energie je verbruikt op welk moment van de dag. Een energieverbruiksmanager geeft je via een apparaatje, app of website inzicht in je energieverbruik. Bij sommige energieleveranciers kun je via de persoonlijke inlogpagina het verloop van je energieverbruik bijhouden. En met een losse energiekostenmeter kun je het stroomverbruik van apparaten meten. Welk hulpmiddel je ook kiest, zo ontdek je waar de energieslurpers in huis zich bevinden. Handig!

Je kunt een energieverbruiksmanager aansluiten op de slimme meter. Er zijn veel verschillende soorten, maar ze hebben gemeen dat ze veel aantrekkelijker en preciezer dan voorheen laten zien hoeveel energie je verbruikt en wanneer. Ga je aan de slag met energie besparen, dan zie je het effect meteen op de verbruiksmanager. Door actief inzicht op te doen over je energieverbruik, kun je naar schatting 5 tot 10 procent besparen op jouw energiekosten.
Er zijn veel verschillende soorten energieverbruiksmanagers. Een overzicht vind je op de vergelijkingssite www.energieverbruiksmanagers.nl.

Tip: Bedenk vooraf wat je wilt doen met de energieverbruiksmanager en stem daarop je keuze af. Wil je bijvoorbeeld echt aan de slag met energie besparen in huis dan kunnen de volgende opties handig zijn: weergave van gas- en elektriciteitsverbruik, realtime inzicht in je verbruik (je ziet direct het verbruik veranderen als je een lamp uitdoet), het kunnen vergelijken van verschillende periodes en het kunnen instellen van je eigen streefverbruik en bespaardoelen.

Controleer voor aankoop of de verbruiksmanager aan te sluiten is op je slimme of traditionele energiemeter.

nog meer: Duurzaam