De douche als gasslurper: zoveel verbruik je met douchen (plus tips om te besparen)

beeld vtwonen Beeld

Douchen behoort bij de meesten van ons tot de dagelijkse routine. Geld eraan uitgeven doen we dus allemaal. Wordt water in jouw huis verwarmd door middel van gas, dan schrik je waarschijnlijk flink van de huidige prijzen. Weten hoeveel die dagelijkse douchebeurt aan gas slurpt? Joris Kerkhof van Independer Nederland geeft een inkijkje in ons gasverbruik én deelt handige besparingstips.

Lees verder onder de advertentie

Hoeveel liter water verbruik je met douchen?

Om te weten hoeveel gas een gemiddelde douchebeurt kost, is het handig om eerst het aantal liters water helder te hebben. Dat is – uiteraard – volledig afhankelijk van hoe lang je doucht. Waar de een snel onder lauwwarm water springt, kan de ander genieten van een uitgebreide douchebeurt inclusief stoom, maskers en een podcast op de achtergrond.

Gasgebruik per douchebeurt

Joris Kerkhof, Domein Manager Energie bij Independer Nederland, vertelt dat er een gemakkelijke rekensom is om te berekenen hoeveel geld je uitgeeft per douchebeurt. Hij legt uit: ‘Als je iedere dag tien minuten doucht, verbruik je per douchebeurt 0,4 kubieke meter gas. Dat komt uit op een jaarverbruik van 146 kubieke meter gas. Op dit moment is de gasprijs die bestaande klanten ongeveer betalen € 1,75, dus alleen al voor het douchen met warm water betaal je per persoon € 255,50’, vertelt hij. ‘Een jaar geleden was die jaarprijs nog € 116,-. De kosten voor het douchen zijn in een jaar tijd dus verdubbeld’, aldus Joris.

Nieuwe leverancier

De kosten rijzen al helemaal de pan uit wanneer je door omstandigheden een nieuwe energieleverancier moet krijgen, door bijvoorbeeld een scheiding. ‘De gemiddelde gasprijs voor nieuwe gebruikers ligt een stuk hoger, namelijk rond de € 3,00 of meer’, laat Joris weten. ‘Dan betaal je zo’n € 438,- voor alleen dagelijks douchen.’

Lees verder onder de advertentie
Vrijstaande goudkleurig messing FS1 badmengkraan met handdouche van Vola, vrijstaand wit lichtgewicht bad van Clou Inbe (Baden Baden). Opnieuw bekleed vintage krukje met geschoren fluwelen zitting (Scotch Collectables). Geknoopt vloerkleed (www.nr310.nl). Wit linnen gordijn, set van 2, goudkleurig dienblad, gestreept douchelaken, vaasje, make-up, geurkaars, flessen in het raam (H&M Home). Zeepbakje, goudkleurige kopspijkers (De Weldaad). Zeepje (Comotion). Krukjes met roze gegoten zitting (Gietfabriek). Roze fluwelen jasje (Anna + Nina). Beha (Monki). Slippers (&Other Stories). Beeld JA | vtwonen 06-2015 | styling Valerie van der Werff | fotografie Jeroen van der Spek
Beeld JA | vtwonen 06-2015 | styling Valerie van der Werff | fotografie Jeroen van der Spek

“De beste manier om te besparen?

Korter douchen!”

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Dit zijn de kosten van een nieuwe badkamer

Korter douchen

Om te besparen op de gasrekening raadt Joris Kerkhof aan om korter te douchen. ‘De gemiddelde Nederlander doucht tien minuten per dag. Dat is natuurlijk heerlijk, maar als je deze sessie halveert bespaar je al veel in kosten.’ Zijn tip? ‘Schaf een douchewekker aan. Deze kun je instellen op bijvoorbeeld vijf minuten en zorgt ervoor dat je niet gedachteloos onder het stromende water blijft staan.’

Investeringen

Een grotere investering is het aanschaffen van een douche met een warmtewisselaar. Een investering van tussen de € 600 en € 4000. Joris legt uit: ‘Zo’n douche haalt warmte uit wegstromend douchewater, en gebruikt die om koud leidingwater voor te verwarmen.’ Een andere optie is kiezen voor een recycle douche. ‘Deze pompt het douchewater rond waardoor het wordt gefilterd en hergebruikt. Dit zijn dure systemen om aan te schaffen en te installeren, maar dat is het op de lange termijn wel waard. En het is een stuk beter voor het milieu. Als je de financiële middelen en de mogelijkheid hebt in huis om te verbouwen, raad ik dit zeker aan.’

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Dit zijn de gemiddelde kosten van zonnepanelen

Warmtepomp

Als je volledig van het gas af wilt, dan is het laten installeren van een warmtepomp een goed idee. ‘Dit is een investering van rond de € 10.000. Een drastische maatregel, maar een waarmee je heel goed bespaart’, vertelt Joris. ‘Een volledig elektrische warmtepomp werkt op stroom. Deze haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van.’

Simpele tips om te besparen

Net zoals meer dingen wordt ook gas met het jaar duurder. Simpele tips om je gasverbruik te verminderen – en zo geld te besparen – zijn dan ook geen overbodige luxe. De een ligt wat meer voor de hand, over de ander heb je misschien nog niet nagedacht. Wie rekening houdt met onderstaande tips bespaart gegarandeerd gas:

Lees verder onder de advertentie
  • Heel simpel, douche zo kort mogelijk. Geen ellenlange wellness-sessies meer, maar korte beurten en doen waar je voor komt: wassen.
  • Zet de douche pas aan wanneer je er daadwerkelijk onder staat. Veel mensen laten het water al even opwarmen terwijl ze hun tanden poetsen, maar vergeten vervolgens dat de kraan aanstaat. Het resultaat: een onnodig hoge rekening, die al flink kan dalen wanneer je alleen water gebruikt waar je ook echt onder staat.
  • Installeer een waterbesparende douchekop. Volgens Milieu Centraal in Nederland gebruik je hierdoor zo’n 7500 liter warm water minder per jaar, en dat levert je tientjes voordeel op. Tel uit je winst!
  • Schaf een thermostaatkraan aan als je deze nog niet hebt. Zo’n kraan is snel op de juiste temperatuur, waardoor je geen onnodig water verspilt terwijl je wacht op warmte.
  • Zet je cv-ketel eens op de ecostand. Hiermee verwarm je pas warm water, wanneer je de kraan ook daadwerkelijk opendraait. In alle andere situaties staat je cv-ketel eigenlijk constant klaar in de startblokken, en dat kost natuurlijk ook gas.

Mooi voor in de badkamer…

Ook interessant

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

woonvraag Vraag ’t vtwonen: ‘Hoe kan ik mijn huis duurzaam koelen?’

beeld vtwonen Beeld

Duurzaam Dit zijn de gemiddelde kosten van zonnepanelen

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

keuken Groen doen: 4 duurzame tips voor in de keuken

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Project Badkamer: volg het college van Marianne

Bron: beeld: vtwonen 13-2020 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen | beeld 2: vtwonen 06-2015 | styling Valerie van der Werff | fotografie Jeroen van der Spek