Van grafisch wandobject tot Japanse koffiekunst: 9x japandi DIY’s

Eeuwenoude handwerktechnieken uit Japan in de mix met het Scandinavische cool; meer zen dan dit wordt het niet. Met deze Japandi-masterclass kan het ook nog eens niet misgaan. Kies je favoriet(en) uit, volg de stappen en verrijk je interieur met jouw Japandi DIY’s.

droogbloemen wandobject
Handgemaakt keramisch object dier € 12,95 (studioierde). Overig privébezit.
bamboe placemat
Bamboe placemat € 3,50 (dille-kamille). Zelfhardende beige klei van Darwi € 5,99 (pipoos.com). Zelfhardende terracottakleurige klei van Das € 7,44 (bol.com). Linnen stof van de markt. Overig privébezit.

Grafisch wandobject

Wabi sabi, de schoonheid van imperfectie, wordt in Japan erg gewaardeerd. Dit geometrische wandobject is daar het perfecte voorbeeld van. De latten hoeven niet allemaal even mooi te zijn en restmateriaal volstaat ook. Het geeft een strakke muur warmte én diepte.

houten wanddecoratie Japandi
Bruine linnen kussenhoes Mollie met borduursel van House Doctor € 42,- (wantsandneeds). Linnen kussens Honey en Pink Salt € 59,- (bymolle.com). Blouse The Jane € 122,91 (shopdoen.com). Overig privébezit.

Dit heb je nodig:

Zo maak je het

 1. Teken een mooi patroon en werk dat eventueel 1:1 uit op een vel papier, waarbij de rasterafstand telkens de breedte van een lat is.
 2. Zaag de voor het ontworpen patroon benodigde latten op de gewenste lengte. Schuur oneffenheden glad.
 3. Lijm de latten volgens het patroon laag voor laag op elkaar. Controleer telkens met een winkelhaak of de verbinding precies 90 graden is en zet elke verbinding met een klem vast tot de lijm is uitgehard. De verbinding kan zo nodig vanaf de achterkant verstevigd worden met een nietje van maximaal 8 mm. Tip: controleer vooraf met twee stukjes resthout of de nietjes niet aan de voorkant door het hout komen.
 4. Verwijder eventuele lijmresten en schuur het hout waar nodig nog een keer glad.
 5. Werk naar wens af met kleurloze houtolie of een matte, kleurloze lak of beits.
 6. Bevestig het wandobject met montagetape tegen een gladde wand of gebruik kleine spijkers.

Sashiko wandhanger

De wandhangertrend zet nog even door! Dubbel mooi met een combinatie van Sashiko en Boro. Het traditionele Sashiko (‘kleine steken’) wordt in Japan al eeuwen gebruikt om lagen stof te verankeren, zodat de stof warmer en sterker wordt. De patchworktechniek Boro, letterlijk ‘lap’, is afgeleid van ‘boro boro’, de schoonheid van iets dat vervallen of gerepareerd is.

stoffen wandhanger DIY's
Veger € 2,95 (dille-kamille.nl). Overig privébezit

Dit heb je nodig:

Zo maak je het

 1. Knip een stuk linnen in de gewenste maat. Leg een klein bord bovenaan op de stof en trek rondom over met potlood. Knip uit.
 2. Leg achter de ronde opening drie stukken stof die elkaar overlappen en stik in kleine steken rondom vast met naald en draad.
 3. Voorzie het stiksel rondom van kleine opstaande steken tussen de al aangebrachte steken.
 4. Stik de stukken stof in de cirkel aan elkaar vast met kleine opeenvolgende steken van bruin en wit borduurgaren in rijen onder elkaar, volg de richting van de stof.
 5. Breng een met de hand gestikte vogel en ster aan.
 6. Plak tapijttape op de boven- en onderkant van de linnen stof.
 7. Kort de bamboestokjes in tot 25 cm en vouw de linnen stof erom vast
 8. Bevestig touw aan de uiteinden van een bamboestokje en hang aan de muur.

Japanse koffiekunst

Eerst even een bakkie koffie en als ie bijna op is… aan de slag! Laat die artistieke talenten de vrije loop voor minikunstwerken met restjes koffie. Wuivend bamboe is zo gemaakt. Of google online op sumi-e. Laten drogen, ophangen en je minigalerie is een feit. Zoiets maakt je het interieur nog meer eigen.

Dit heb je nodig:

 • zwarte koffie
 • papier
 • penseel

Zo maak je het:

 1. Doop een kwast in de koffie en gebruik de koffie als waterverf. Organische vormen zoals een sierlijke kraanvogel en bamboe zijn prima om mee te beginnen. Als de koffie eenmaal het papier raakt, vloeit het als vanzelf over in organische vormen.
 2. Prik een mooie verzameling aan de wand of lijst ze in.
japanse koffiekunst
Handgemaakt bord Au lait dish € 22,95 (ohmyhome.nl). Overig privébezit.

LEES OOK
Helemaal on trend: DIY’s met ronde vormen

Shibori servetten

Verven zonder dat er een kwast aan te pas komt. Zo kan het ook. Shibori is de eeuwenoude Japanse kunst om stoffen te verven door middel van vouwen, samenbinden of inklemmen en dan onderdompelen in een verfbad, waardoor dessins ontstaan. Zo’n placemat is de finishing touch voor een feestelijke tafelstyling.

Dit heb je nodig:

geverfde servetten
Bruin-witte kom Kyoto € 7,95, schaaltje Bold & Basic € 14,95 van HKliving (wehkamp.nl). Overig privébezit.

Zo maak je het:

 1. Vouw een wit linnen servet trapsgewijs om en vouw vervolgens tot een vierkant en zet vast met 4 metalen klemmen.
 2. Vouw het andere servet dubbel en rol strak op. Wikkel om de rol vier brede elastieken, zo strak als het kan.
 3. Doe voor het verfbadje de avocadopit en -schillen in een ruime pan met water, voeg wat schillen van een rode ui toe en breng het water aan de kook.
 4. Doe de servetten in de pan, zorg ervoor dat ze onder water staan. Laat zacht pruttelen tot het gewenste kleurresultaat. Voor een zachtroze kleur, zoals op de afbeelding, is 35 minuten pruttelen voldoende.
 5. Haal de servetten uit de pan, verwijderen klemmen en elastiek en spoel goed uit.
 6. Laat aan de lucht drogen. Daarna zijn ze wasbaar en klaar voor gebruik.

T-time plank

Typisch Japandi? Minimalistisch, grafische of organische vorm, natuurlijk materiaal. Check! Check! Dubbelcheck!, wat deze serveerplank betreft. Die staat overal in huis mooi. Perfect voor een ‘Japanse theeceremonie’, met aandacht voor mooi servies en materialen die het moment nog specialer maken. Gewoon op de vloer, met wat zachte kussens op een kleed.

japandi theeplank
Handgemaakte gespikkelde aardewerken mok € 16,95 (ohmyhome.nl). Handgemaakte Japanse houten lepel € 4,50 (petitdepot.nl). Rieten vloerkleed € 14,99 (xenos.nl). Rotan tijdschriftenhouder Buskbo € 17,95 (ikea.nl). Terracotta theepot Camellia van Bloomingville € 29,95 (livvlifestyle.nl). Gewassen linnen kussenhoes € 9,99 (hm.com). Overig privébezit.

Dit heb je nodig:

Zo maak je het:

 1. Zaag uit een mooi stuk hout 4 planken van elk 40x5x1,8 cm of koop latten die bij deze maat in de buurt komen.
 2. Zaag twee balken van ongeveer 25×3,5×3 cm. Tip: gebruik je planken uit de bouwmarkt, dan kun je er twee tegen elkaar lijmen en zo een balk maken.
 3. Lijm de planken tegen elkaar tot een plank van ongeveer 40x20x1,8 cm.
 4. Schuur, als de lijm is uitgehard, zo nodig lijmresten en oneffenheden glad met fijnkorrelig schuurpapier.
 5. Teken op de balken, vanuit het midden, de helft van de breedte van de plank af, zodat de balken aan beide kanten van de plank precies even ver uitsteken. Maak in beide balken tussen de markeringen een inkeping van precies de dikte van de plank met een (boven)frees of zaagmachine met instelbare zaagdiepte en steek eventuele oneffenheden weg met een scherpe beitel. Controleer of de plank in de inkepingen past en werk deze zo nodig iets bij.
 6. Als alles precies past, lijm je de plank in de inkepingen, waarbij de balken op ongeveer 4 cm van de randen van de plank komen.
 7. Behandel het hout eventueel met een kleurloze houtolie of andere bescherming. Doe eerst een proef op een stuk resthout om het effect te beoordelen.

Kintsukuroi kunst

Mooi als muurkunst, net zo geschikt als symbolisch cadeau: dit ginkoblaadje met een variatie op Kintsukuroi, ofwel ‘gouden reparatie’. In Japanse ogen dragen de sporen van breuk en herstel bij aan de schoonheid van een voorwerp. De gingko biloba-boom staat voor eenheid, hoop, liefde, veerkracht en een lang leven.

Japandi kunst goud
Boek Canvas One Line a Day: A Five-Year Memory Journal € 15,99 (bol.com). Handgeschept papier per vel vanaf € 1,95 (artifac.nl). Overig privébezit.

Dit heb je nodig:

Zo maak je het:

 1. Maak een scheur in een gingkoblad
 2. Plak het blad met spuitlijm op het linnen canvas.
 3. Spuit een beetje lijm op de scheur en het linnen.
 4. Breng met het uiteinde van een houten prikker voorzichtig het bladgoud aan en laat drogen.

Sculptuur van klei

Verstand op nul en lekker uit de losse pols kleien. Dat geeft rust in je hoofd en levert voor je het weet zo’n organisch kunstwerk op. Helemaal Japandi-proof: eenvoudig, rustgevend, maar door de takjes toch met een natuurlijke warmte. Waar het ’m hier vooral in zit, is niet te nauwkeurig werken. Schoonheid in imperfectie, easy does it!

Dit heb je nodig:

 • beige zelfhardende klei
 • snijplaat
 • mes
 • liniaal
 • houten prikker
 • gedroogde takjes
 • kleiroller of wijnfles
sculptuur klei bloemen
Op de rechtermuur limestone verf kleur Sandstone, per liter € 30,- (bauwerk.com). Overig privébezit.

Zo maak je het

 1. Leg het stuk klei op de snijplaat en rol uit tot een lange plak met een dikte van ongeveer 8 mm. Werk de klei niet netjes af, laat juist de karakteristieke ‘naden’ die ontstaan tijdens het bewerken van de klei zichtbaar.
 2. Snijd een strook van ongeveer 60×4 cm uit de klei.
  3 Maak een cirkel van de strook klei door beide uiteinden met elkaar te verbinden. Laat de uiteinden overlappen en boetseer de delen voorzichtig in elkaar, waarbij je ervoor zorgt dat het ‘koppelstuk’ naadloos overvloeit in de rest van de cirkel. Gebruik eventueel een klein beetje water om de klei makkelijker te verbinden.
 3. Maak met een houten prikker drie gaatjes in de bovenkant van de cirkel. Leg de cirkel op z’n kant en laat hem zo drogen. Doe hem eventueel in de oven op lage temperatuur met de deur open.
 4. Gebruik een restje zwarte koffie of thee en breng dit met een kwast aan op de naden in de klei. Als de koffie opdroogt, ontstaat een mooi effect waardoor het karakter van de naden meer benadrukt worden.
 5. Prik er een paar gedroogde takjes in en… klaar!

Kartonnen boekje

Volgens traditionele Japanse boekbindtechniek een notitieboek maken van kaftpapier of handgeschept papier is zo moeilijk nog niet. Het is vooral een kwestie van rekenen, om te bepalen waar de gaten komen. In Japan vertrouw je op je oog. Je zult zien hoe verbazingwekkend nauwkeurig dat kan zijn. De kleuren? Wit, bruin of grijs graag; de basiskleuren van het Japandi-palet.

Dit heb je nodig:

kartonnen notitieboek DIY's
Kraftpapier schetsboek per stuk vanaf € 1,92 (gerstaecker.nl). Overig privébezit.

Zo maak je het:

 1. Snijd het A4 papier doormidden. Maak 7 kleine gaten met een gaatjestang in volgorde: eerste gat 2,5 cm vanaf de bovenkant en 1 cm vanaf de zijkant, tweede gat 2,5 cm vanaf het eerste en 2 cm vanaf de zijkant, derde gat 2,5 cm vanaf het tweede en 4 cm vanaf de zijkant, vierde gat 2,5 cm vanaf het derde en 2 cm vanaf de zijkant.
  Je bent nu op de helft, herhaal bovenstaande volgorde gespiegeld vanaf het vierde gat voor het maken van de tweede helft.
 2. Leg het papier op elkaar. Maak in de twee stukken linnen gaten op dezelfde manier en leg onder en op de stapel papier.
 3. Begin nu met binden met de naald en bruin draad. Volg de 4-gaats binding op, dit is de eenvoudigste stijl en vormt de basis van alle boekbindingen. Zoek online naar werkbeschrijvingen (volop te vinden met stap-voor-stap visuele uitleg) en volg de volgorde op met het DIY-patroon als voorbeeld.

Wandobject rising sun

Dit wandobject is op zich al mooi, maar biedt ook nog plaats aan dierbare items. Zo blijf je weg van een dertien in een dozijn-interieur. Maak het als het even kan van restjes hout. Da’s helemaal in de lijn van het Japanse ‘mottainai!’, vrij vertaald: niet verspillen. Het oosterse zusje van zero waste dus.

wandobject japandi
Handgemaakt keramisch object dier € 12,95 (studioierde.nl). Overig privébezit.

Dit heb je nodig:

 • mooi hout, bijvoorbeeld eikenhouten schaaflat, 60x19x2500 mm
 • houtlijm
 • beukenhouten ring, 46×2 cm (Øxh)
 • boor, 5 mm en 4,5 mm
 • mooi koord, onzichtbaar nylondraad of 2 spijkers

Zo maak je het:

 1. Neem het hout en zaag hieruit twee planken van ongeveer 26,5x5x1,5 cm en twee latten van ongeveer 26,5×2,5×0,5 cm. Of koop in de bouwmarkt latten die ongeveer deze afmetingen hebben.
 2. Lijm de twee planken van 1,5 cm dik op de beukenhouten ring. Maak in de achterkant van één plank een inkeping van 2 cm diep en 0,5 cm breed, ongeveer 8 cm vanaf de linkerkant; volg daarbij de kromming van de ring. Houd de plank op de gewenste plek tegen de ring en teken de kromming af. Boor met de 5 mm boor gaten van 2 cm diep naast elkaar en steek met een kleine beitel het resterende hout weg of frees het glad. Maak precies in het midden van de rechterzijkant een inkeping van 5 mm breed en ongeveer 12,5 mm diep voor de verticale lat.
 3. Boor vier gaten van elk 4 mm door het midden van de bovenkant van de plank, elk met een tussenruimte van 3 cm en op gelijke afstand van beide inkepingen (ongeveer 4 cm).
 4. Steek één van de latten van 2,5×0,5 m in de inkeping en laat aan de onderkant ongeveer 3 cm uitsteken. Plaats het geheel op de ring.
 5. Meet de afstand van de buitenkant van de ring tot de linkerkant van de verticale lat. Markeer deze afstand op de andere lat en zet een tweede markering op 2,5 cm rechts van de eerste. Maak in het midden van de lat tussen beide markeringen een inkeping van 25×5 mm, bijvoorbeeld door gaatjes te boren met een 4,5 mm boor.
 6. Snijd met een scherp mes de hoeken van de laatste 5 mm van de verticale lat bij totdat deze min of meer rond zijn; werk de lat en de inkeping net zo lang voorzichtig bij, totdat beide delen mooi passen.
 7. Plaats de verticale lat, nu verbonden met de tweede lat, weer in de inkeping van de plank. Zorg dat de afstand tussen de plank en de horizontale lat ongeveer 3 cm is en plaats dit geheel weer op de ring.
 8. Maak aan het uiteinde van de horizontale lat een inkeping, zodat het in de juiste positie over de rand van de ring valt. Past alles? Lijm dan alle delen vast met sneldrogende houtlijm.
 9. De tweede plank wordt op dezelfde manier aan de ring bevestigd. Bepaal de gewenste plek op de ring en teken de kromming af, op ongeveer 5 cm vanaf de rechterkant. Maak de inkeping en controleer of het past. Kijk daarbij ook naar de uitlijning van de beide planken, deze moeten evenwijdig lopen. Schuif zo nodig de plank een beetje omhoog of omlaag langs de ring en markeer de juiste positie. Lijm de tweede plank hier vast
 10. Hang het object aan de muur.

Ophangen!

Dit kan op verschillende manieren. Omdat er meer gewicht aan de linkerkant zit, is het bij het ophangen aan één punt bovenin even zoeken naar de juiste balans. De gladde houten ring zal uit het midden niet op een spijker of schroefduim blijven hangen, dus een lus van mooi koord of onzichtbaar nylondraad is hier een oplossing. Het object kan ook op twee spijkers gezet worden, als deze minimaal 3 cm uitsteken. Houd het object in de juiste positie tegen de muur en markeer langs de buitenrand van de ring, precies onder de planken, de plek voor de twee spijkers.

nog meer: diy