Do it yourself: een Halloween pompoen om mee te pronken

Met Halloween voor de deur is het tijd voor spooky woondecoratie. Een Halloween pompoen is toch wel de klassieker. Een leuke DIY voor jezelf of met kinderen. Ga je voor het klassieke stappenplan, of kies je voor een van de creatief alternatieven?

oranje pompoenen

Halloween in Nederland

Halloween wordt niet in elk land uitbundig gevierd, maar in Nederland wordt het wel steeds populairder. We gaan nog niet zo los als in Amerika, maar ook hier verkleden we ons eng, versieren we het huis en gaan kinderen langs de deur om snoep op te halen – als een soort Sint Maarten, maar dan eng. Of je nou uitbundig of subtiel mee wilt doen aan dit feest: een Halloween pompoen maken is zo gedaan.

Dit heb je nodig voor de Halloween pompoen

Het belangrijkst wat je nodig hebt, hebt is de pompoen. Deze is zeker nu bij veel supermarkten verkrijgbaar. Zorg ervoor dat de pompoen niet al te klein is, anders kun je er nauwelijks in snijden. Verder heb je een scherp mes nodig. De beste optie is een kartelmes, zo glijd je minder snel uit tijdens het snijden. Voor het uithollen heb je een lepel nodig en een ijsschep is misschien zelfs nog handiger. De laatste benodigdheden die je nodig hebt zijn een (nep) waxinelichtje en een stift. Aan de slag!

LEES OOK

Maak het extra gezellig met deze herfstige accessoires

Stap voor stap een pompoen uithollen

Doe je deze DIY samen met kinderen? Pas dan op met het scherpe mes. Doe het snijwerk van de pompoen zelf, dan kunnen de kinderen de rest doen.

STAP 1
Teken het enge gezicht alvast op de pompoen. Zo kost het straks minder moeite om ‘m uit te snijden. Het hoeft overigens niet per se een eng gezicht te zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan het silhouet van een spook of een vleermuis, of pak nog meer uit. Zo maak je het jezelf misschien iets moeilijker, maar je kunt wel pronken met je creatieve pompoen.

STAP 2
Snijd de bovenkant van de pompoen in. Doe dit zorgvuldig, dan kun je de bovenkant gebruiken als deksel. Wanneer je recht naar beneden snijdt kan het zo zijn dat de deksel straks te klein is voor het gat en dus in de pompoen valt. Houd daarom het mes schuin tijdens het snijden van de bovenkant. De onderkant van het mes houd je schuin van je af. Op deze manier past de deksel wel.

STAP 3
Het uithollen kan beginnen. Probeer alle vulling met een lepel of ijsschep uit de pompoen te halen. Dit hoef je trouwens niet weg te gooien; kijk of je er nog iets lekkers van kunt maken. Pompoensoep, bijvoorbeeld.

STAP 4
Nu is het tijd voor het gezicht of de vorm. De lijnen heb je al getekend, dus het enige wat je nog hoeft te doen is het uitsnijden. Ook dit moet weer zorgvuldig, omdat je makkelijk uitschiet. Als je de grote lijnen uitgesneden hebt, kun je het gezicht nog perfectioneren. 

STAP 5
De laatste stap is het versieren van de pompoen. Doe het (neppe) waxinelichtje in de pompoen en zet de deksel erop. Het enge gezicht geeft nu ook nog licht. Extra leuk voor in het donker.

STAP 6
Plaats de Halloween pompoen op een leuke plek. Op de eettafel, bijvoorbeeld. Of zet je ‘m al bij de voordeur?

pompoenen spook gezicht

Creatieve Halloween pompoen alternatieven

Wil je wel een pompoen als Halloween decoratie, maar heb je geen zin in al dat snijd- en uitholwerk? Er is een nog makkelijkere manier om de pompoen spooky te maken; door ‘m te beschilderen! Met zwarte verf of een watervaste stift kun je bijvoorbeeld een eng gezicht of ander griezelig figuur op de pompoen tekenen. Wil je de pompoen niet per se griezelig maken, dan kun je er ook een mooi patroon op tekenen. Nog een leuke optie is om in plaats van een waxinelichtje een plant in de uitgeholde pompoen te stoppen.

De pompoen bewaren

Zo lang mogelijk genieten van je eigen Halloween creatie? Gemiddeld blijven pompoenen 5 tot 12 dagen goed. Je kunt een paar dingen doen om zo lang mogelijk van de pompoen te genieten. Het eerste is de pompoen volledig uitschrapen, dus haal echt alle restjes eruit. De zachte binnenkant rot namelijk het snelst. Nog een handige oplossing is je creatie in een bak met water en chloor te leggen. Doe dit zo’n 8 uur lang en de pompoen zal langer mee gaan. Zo bescherm je ‘m tegen beestjes van buitenaf. Zet de pompoen het liefst op een donkere, droge en koele plek. Buiten kan zeker, maar haal ‘m overdag in huis of zet ‘m onder een afdak.

Nog meer DIY’s

Heb je de smaak te pakken? Dit is niet de enige Halloween DIY die je kunt doen, hier vind je meer leuke creaties om te maken, zoals een in Halloween sferen gedekte eettafel en een decoratief moodboard. Wil je de herfst wat meer in huis halen? Lees hier hoe je het extra gezellig maakt met deze herfstige accessoires.

Shop de Halloween stijl…

nog meer: diy