De oplossing voor een kleine keuken

De keuken is steeds meer een ontmoetingspunt. Voor je gezin, maar ook voor de rest van de familie en vrienden. Als de ruimte beperkt is, vraagt dat om slimme oplossingen. Wij geven je wat inspiratie om optimaal gebruik te maken van die (kleine) ruimte. Het resultaat: meer keukenleven op minder vierkante meter! (in samenwerking met Kvik)

Het begint met een persoonlijke wensenlijst voor je keuken. Wil jij graag een extra groot werkblad om prettig te kunnen werken of offer je die werkruimte liever op voor een kleine eethoek? En welke apparatuur is er nodig? Doe online inspiratie op en breng alvast jouw voorkeuren in kaart.

1. Gebruik je ruimte optimaal

Wil je een kleine ruimte optimaal gebruiken, dan is het advies vaak om de hoogte in te gaan. Als je de keukenkasten door laat lopen tot het plafond, heb je enorm veel opbergruimte. Maar het oogt ook zwaar en daardoor minder ruimtelijk. Een trend om een lichte uitstraling te behouden, is het achterwege laten van bovenkasten. Maar ja, wat doe je dan met al je servies, glaswerk en alle andere keukenspullen?

Bij Kvik is nagedacht over zoveel mogelijk extra kastruimte. Door de plinten lager te maken en de onderkasten hoger en dieper, heb je veel meer ruimte. Dat zie je aan de buitenkant nauwelijks, maar het levert je wel extra werkbladruimte op en je kan heel wat meer kwijt in je kasten en laden. In zo’n XXL-kast kun je evenveel kwijt als in een standaard onder- en bovenkast samen.

2. Meer zitruimte

Idealiter kun je in de keuken ook zitten. Heb je geen plek voor een tafel en stoelen? Dan biedt een geïntegreerd bankje uitkomst. Daardoor creëer je zelfs op een paar vierkante meter een manier om te koken én sociaal te zijn. Zo’n zitelement (mét opbergruimte eronder), gemaakt van hetzelfde materiaal als je keukenkast kun je zo klein of groot maken als je zelf wilt. Met bijpassende mooie kussens kun je de bank nog wat meer aankleden en zit je extra comfortabel.

3. Slimme oplossingen

Mis je naast zitplaatsen ook een tafel in de keuken, maar heb je er simpelweg geen plek voor? Een compacte keuken vraagt om een multifunctionele inrichting. Wat dacht je van een lade die ook dienst kan doen als uitschuiftafel? Dit biedt je in een handomdraai extra ruimte om eten te bereiden. Of je gebruikt hem als eettafel (handig, als je onverwachte eters hebt) of als werkplek.

Heb je geen lade over om als tafel in te zetten? Je kunt er ook voor kiezen om het werkblad iets uit te laten steken. Zet er twee krukken bij en voilà, je hebt er twee eetplaatsen bij.

4. Nog meer slimmigheden

Ben je op zoek naar nog meer ruimtewinners voor in je keuken? Er zijn ideeën genoeg: van binnenlades in je besteklade, een lade onder de oven voor het opbergen van ovenplaten en -roosters, tot verstelbare binnenbakken, ingebouwde afvalsystemen en complete (hoek)uittrekkasten.

Bron: in samenwerking met Kvik.

nog meer: Deense keuken