vtwonen

Je zwembad helemaal klaar voor de zomer

Voor de eigenaars van een buitenzwembad kan de winter niet snel genoeg voorbij zijn. Van zodra de weerman de eerste zomerse dagen aankondigt, begint het te kriebelen. Let wel: na de winter kan je niet zomaar van de ene op de andere dag in het water springen. Wij leggen uit hoe je je zwembad helemaal zomerklaar maakt.

zwembad

1.  Maak de afdekking schoon

Tijdens de herfst en winter zijn alle bladeren van de bomen gevallen, sterke windstoten hebben zand en takjes over de tuin verspreid … Logisch dus dat er bij het begin van de zomer heel wat ‘afval’ op de afdekking ligt. Open de afdekking dan ook niet wanneer dit er nog op ligt. Verwijder het grove vuil zoveel mogelijk en maak de afdekking vervolgens weer helemaal schoon met een borstel en bleekwater. Pas wanneer je daarmee klaar bent, kan je de afdekking weer openen.

2. Reinig de zwembadkuip

Ook het zwembad zelf ziet er na een lange winter niet altijd even netjes uit. De onderhoudstechnieken hebben immers niet op hetzelfde niveau gedraaid als in de zomer. Begin met het grofste vuil te verwijderen, reinig de filtermanden, gebruik een zwembadstofzuiger om de vloer en de wanden van de kuip schoon te maken en verwijder met een spons of borstel en een zwembadreiniger eventuele vetresten op de rand van het zwembad.

3. Vul het water (indien nodig) bij

Bij sommige zwembaden is het nodig dat je het waterpeil na afloop van het zwemseizoen laat zakken. Dat is vooral het geval bij klassieke skimmerzwembaden. Bij het begin van het zwemseizoen kun je het waterpeil weer naar zijn normale niveau brengen. Tip: doe dit niet met regenwater, maar met grondwater.

4. Controleer het water

Net zoals de filters niet op volle kracht gedraaid hebben tijdens de winter, geldt hetzelfde voor de installaties die de waterkwaliteit controleren. Vooral de waterhardheid, de pH-waarde en – indien van toepassing – het chloorgehalte kunnen na al die maanden afwijken van de norm. Bij het heropstarten van het zwembad is een grondige check van de waterkwaliteit dus broodnodig. Stuur de afwijkende waarden vervolgens bij volgens de aanwijzingen.

5. Start de filters opnieuw op

Voor je je filters opnieuw aanzet, is het belangrijk om te checken of ze nog volledig oké zijn. Draaien ze nog op voldoende druk? Ziet de filtermassa er nog in orde uit? Als dat het geval is, dan kun je de filterinstallatie opnieuw inschakelen. Zo krijgt het water de kans om weer helemaal helder te maken.

6. Zwemmen maar!

Ziezo, je bent weer helemaal klaar voor een zomer vol zwemplezier!

Bron: Compleet wonen zwembaden 2016-2017 | Foto Bollen BVBA | Tekst Bert De Pau

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties