vtwonen

Van top tot teen: decoratie aan je veranda

Ben je romantisch of nostalgisch aangelegd? Dan val je vast voor decoratieve extra’s als rozetten en sierpinnen. Het zijn de details die je tuinkamer net wat extra persoonlijkheid geven.

sierkam

Sierkammen en -pinnen

Wat? Pinnen in allerlei varianten die de punt van jouw zadeldak sieren.

Waarom? Ze katapulteren je veranda terug naar de art deco. Zulke pinnen werden in vroegere dagen voorzien om vogels van het dak weg te houden. Vandaag zijn de pinnen vooral decoratief en bestaan ze in allerlei varianten.

kroonlijst

Kroonlijsten

Wat? De rand van het verandadak.

Waarom? Liefhebbers van een moderne stijl houden die rand zo strak mogelijk. Voor een landelijke uitstraling kan je kiezen voor meer details en sierlijke uitvoeringen. Als de kroonlijst voorbij de raampartij reikt, ontstaat bovendien nog een beperkte beschutting tegen de regen.

muizentand

Muizentanden

Wat? Strook van blokjes uitgesneden in de kroonlijst. Muizentanden vinden hun oorsprong in cementbouw, als afwerkingsrand van een gevel.

Waarom? Als extra versiering van de dakrand.

kruishouten

Kruishouten

Wat? Kleine latjes die de ramen verder verdelen. Veel voorkomend bij meer klassieke veranda’s. De latten kunnen op het glas gekleefd zijn of in het glas verwerkt.

Waarom? Voor de klassieke, landelijke look. Vaak wordt het bovenste deel van het raam voorzien van kruishouten in combinatie met grotere glasoppervlakken. Dat vergemakkelijkt het poetsen en neemt het zicht naar buiten niet weg.

pergola

Pergola

Wat? Een terrasoverkapping, mooi en praktisch als verlening van je tuinkamer.

Waarom? Als je dan toch de inspanning en investering doet om een veranda te plaatsen, dan kan je het meteen ook goed doen. Een pergola geeft jouw veranda meer grandeur en het is praktisch. De pergola is een prima bestemming voor een buitenkeuken of jacuzzi. Een opkomende trend is de pergola met lamellendak die je al dan niet kan opendraaien.

sierkolom

Sierkolommen

Wat? Sierpalen of kolommen die bij een veranda eerder een decoratieve functie hebben.

Waarom? Om je veranda meer allure te geven. Ze kunnen ook een lange dakoversteek ondersteunen of een vooruitspringende inkom benadrukken. Sierkolommen bestaan in allerlei maten en materialen: gietijzer, hout of aluminium. Er bestaan ook modulaire systemen waarbij je zelf jouw kolommen samenstelt uit kopstukken, voetstukken, verbindingszuilen en decoratieve ringen.

uniek decoratie

Unieke versiersels

Wat? Smeedwerk leent zich perfect om extra versieringen toe te voegen. Je kan jouw initialen of uitgesneden figuren verwerken. Of waarom niet glas-in-lood op maat laten maken en verwerken in het glas op de deur- of raampanelen.

Waarom? Om je veranda tot in de puntjes te personaliseren.

Bron: Compleet Wonen Veranda’s 2016-2017 | Foto 1 Waver Construct – Foto 2 tot 4 Verabo – Foto 5 Umbris – Foto 6 Veranda’s Demasure – Foto 7 ARTGLAS | Tekst Anneleen Peeters

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties