vtwonen

Tips voor het perfecte terras

Zwembadeigenaars brengen uiteraard niet honderd procent van hun tijd in het water door. Een stijlvol terras is de perfecte locatie om na te genieten of gewoon te relaxen met zicht op het zwembad. Hoe weet je echter of een terras je op het lijf geschreven is? Met deze tips raak je al een eind op weg!

Zwembad terras

De juiste oriëntatie

Om optimaal van een terras te kunnen genieten, moet het natuurlijk op de juiste plaats in de tuin geplaatst worden. Het heeft weinig zin om een zonnebed juist daar neer te poten waar de zon zich amper laat zien en het is evenmin ideaal om een eettafel te plaatsen op de heetste plek van de tuin. Vergewis je op voorhand dus goed van hoe zon en schaduw in uw tuin evolueren doorheen de dag. Als er geen natuurlijke schaduw in de tuin is, is het uiteraard nog een optie om die zelf te creëren. Dat kan op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld een ‘natuurlijk’ overdekt terras realiseren met behulp van dakplatanen, daklindes of andere dakbomen. Een overdekt terras dat vasthangt aan je woning of als onderdeel van een poolhouse kan eveneens. Een simpele parasol kan natuurlijk ook al wonderen doen.

Geschikte ondergrond

Beplanting speelt een belangrijke rol voor de uitstraling van je tuin, maar verhardingen doen dat ook. Terrassen en wandelpaden geven een duidelijke structuur aan je tuin. Voor een harmonieus geheel kun je je beperken tot één type verharding, maar zo’n harmonie is ook perfect mogelijk wanneer je verschillende materialen op een esthetisch verantwoorde manier met elkaar combineert. Een terras van grind bijvoorbeeld dat omzoomd wordt door klinkers. Of wandelpaden van kasseien die als verbinding tussen natuurstenen of betonnen terrassen fungeren. Welke materialen je ook kiest: zorgt dat de ondergrond geschikt is voor de functie die het terras uitoefent. Op een eetterras bijvoorbeeld zijn grote tegels praktischer dan klinkers, want die laatste optie betekent een grotere hoeveelheid voegen, waardoor de meubels niet vaak stabiel staan.

Zitten, liggen, eten …

Hoe wil je je terras gebruiken? Dient het vooral om languit in de zon te kunnen luieren? Wil je er een gezellige loungehoek van maken om een leuke tijd met vrienden en familie te beleven? Zie je het als de perfecte locatie om in de buitenlucht te eten? Het zijn maar enkele van de mogelijkheden. Uiteraard hoeft je je niet te beperken tot één van deze functies. Een groot terras kun je bijvoorbeeld onderverdelen in verschillende zones naargelang wat je daar precies wilt doen. Een andere optie is de realisatie van verschillende terrassen op diverse plaatsen in de tuin: een zonneterras bij het zwembad, een eetterras in het verlengde van de keuken, een avondterras op een meer beschutte plaats … Zo beleef je je tuin doorheen de dag telkens op een andere manier.

Mooie aankleding

Hoe mooi de blauwe hardsteen, de gebakken kleiklinkers, de betonnen tegels, de houten vlonders of om het even welk ander type verharding ook oogt: deze materialen alleen maken het terras natuurlijk niet compleet. Ze vormen wel een mooi decor, maar dan komt het er nog op aan om de scène verder aan te vullen met de nodige rekwisieten. Vaste beplanting kan het terras extra knus maken, maar ook met planten in potten kun je persoonlijke accenten toevoegen. Zeker wanneer je deze laatste regelmatig verandert en het terras er voortdurend anders uit gaat zien. Ook stijlvol meubilair en bijbehorende accessoires mogen niet ontbreken.

Ook ’s avonds sfeer

Mensen leven meer dan vroeger buiten. Ook ’s avonds willen ze nog ten volle van hun tuin en terras genieten. Met sfeervolle buitenverlichting zijn de tuin en het terras ook na zonsondergang visueel aantrekkelijk. En wil je je wapenen tegen koelere temperaturen? Zorg dan voor een terrasverwarmer of outdoorkachel.

Bron: Compleet wonen zwembaden 2016-2017 | Foto Stone & Style | Tekst Bert De Pau

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties