vtwonen

Een nieuwe veranda? 4x kiezen voor staal

Een van de belangrijkste keuzes die je moet maken, is de materiaalkeuze van de profielen. De impact op de look en de kostprijs van je woning is groot. Hout, aluminum of toch maar staal? Dit zijn 4 redenen om voor staal te kiezen.

veranda staal

Uitstraling

Glaswerk in stalen profielen associëren we met prachtige oranjerieën en serres aan herenhuizen en kastelen uit de negentiende eeuw en vroeger. Door de slanke zwarte profielen leent het materiaal zich prima voor meer sobere uitvoeringen of realisaties in een meer industriële stijl.

Eigenschappen

• Vroeger scoorde staal erg slecht qua thermische isolatie, maar intussen gaat die stelling al lang niet meer op. Technologie stond niet stil. De stalen profielen van vandaag zijn net als de aluminium profielen thermisch onderbroken. Geen koudebruggen meer dus.

• Het soortelijk gewicht van staal ligt drie keer hoger dan dat van aluminium. Een constructie in staal is met andere woorden zwaar. Een stalen veranda plaatsen is bijgevolg ook erg arbeidsintensief.

• Staal is wel zwaarder, het is dan ook heel sterk. Net daarom zijn de profielen van staal zo slank. Lange afstanden overbruggen is geen probleem. De mogelijkheden zijn dus groot en de uitvoering oogt altijd elegant dankzij die dunne profielen.

Onderhoud

Vrees voor roest is niet meer nodig. De profielen zijn behandeld, vaak gepoederlakt. Rotten of barsten doet staal ook niet. Met andere woorden, staal vraagt weinig onderhoud.

Budget

Staal is als materiaal niet duurder dan aluminium, integendeel. Het is de arbeidsintensieve plaatsing die staal laat doorwegen in het budget. Net omdat staal zo zwaar is, moet deur- en raambeslag van hoge kwaliteit zijn. Het resultaat: van alle opties is staal de duurste, maar weinig andere materialen kunnen de looks en kwaliteit zo evenaren.

Bron: Compleet wonen veranda’s 2016-2017 | Foto Waver Construct | Tekst Bert De Pau

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties