vtwonen

10 keukenstijlen om bij weg te dromen

De beste ideeën en inspiratie vind je bij andere mensen thuis. We verzamelden tien heel verschillende keukenprojecten: van creatief over tijdloos tot romantisch landelijk. De rode draad: het zijn stuk voor stuk keukens met karakter.

 

artistieke keuken

1. Artistiek

Deze keuken Nomax is ontworpen door PJ Mares, een Brussels ontwerpbureau. De structuur van staal is ijzersterk, de laden en fronten zijn gemaakt van massief notenhout. Toch oogt de degelijke keuken niet zwaar dankzij de elegante pootjes.

design familiekeuken

2. Design familiekeuken

Bijzonder aan deze keuken is het strakke lijnenspel. Hoewel de bewoners kleine kinderen in huis hebben kozen ze toch voor mat glazen fronten voor een designuitstraling. Het nadeel is dat glas krasgevoelig is. De plinten van roestvrijstaal maken de keuken toch onderhoudsvriendelijk. In combinatie met de parketvloer krijgt het geheel een warme uitstraling.

nostalgisch keuken gebroken wit

3. Nostalgisch thuisgevoel

Aan eten en koken hangen veel herinneringen, geen wonder dat veel mensen houden van een gezellige keuken uit grootmoeders tijd. Het knappe Aga-fornuis vormt het hart van deze leefkeuken. De kastfronten zijn van massiefhout en met de hand geschilderd in een crèmekleur. Hollandse witjes als spatwand maken het plaatje compleet.

keuken kunstwerk kleur

4. Kunstwerkkeuken

Deze keuken heeft veel weg van een kunstwerk en is op z’n zachtst uitgedrukt sober en minimaal. De keuken is niet meer dan een groot eiland met spoel- en kookfunctie. De gekleurde volumes erachter zijn twee kasten van gelakt glas. De groene kast verbergt een ontbijtzone met koffiezet en waterkoker. De verlichting trekt schuine strepen in de lucht wat de strakke belijning van het ontwerp doorbreekt. De designkasten zijn een ontwerp van Kove Interieurarchitecten.

Keuken warm landelijk

5. Tactiele warmte

Wie denkt dat een strakke vormgeving synoniem staat voor koud en kil heeft het mis. Steeds vaker zien we een strak design uitgevoerd in hout of houtfineer, want mensen houden nu eenmaal van warm en gezellig. Deze greeploze keuken kreeg fronten van geborstelde eiken planken zodat de nerfstructuur goed zichtbaar is. Als werkblad kozen de bewoners voor een gebrand granieten tablet. Met andere woorden: dit is een keuken gemaakt om aan te raken en te gebruiken.

Keuken jong en fris

6. Jong & fris

De mix van wit, een accent in eucalyptus en hout bezorgt deze keuken een frisse uitstraling. Het jonge koppel koos voor drie kolomkasten, maar de rest van de opstelling werd bewust luchtig gehouden met een open legplank. Leuk detail: de zelfgemaakte deur van steigerhout geeft toegang tot de bijkeuken met voorraad.

keuken klassiek hout

7. Doorleefd en toch van nu

Bent u een fan van landelijk en stoer, dan valt u vast voor deze stijl. Deze keuken is een mooi voorbeeld dat oud niet synoniem staat voor oubollig. Het eikenhout werd verouderd en vergrijsd voor een doorleefd karakter. De glanzende zwarte tegels achter het fornuis geven het geheel toch een eigentijdse, chique uitstraling.

keuken creatief assymetrisch

8. Creatief koken

Wie zegt dat een keuken altijd symmetrisch moet zijn? Asymmetrie zorgt voor spanning en maakt een ontwerp interessant. De Belgische meubelontwerper Filip Janssens is een krak in het spelen met volumes en geometrische vormen in zijn ontwerpen. Hier waagde hij zich aan een keuken in zijn kenmerkende stijl. De keuken is gemaakt van zwarte gevernist mdf, zwart laminaat en multiplex van berk. Voor wie niet bang is van een keuken als stijlstatement.

keuken wit antraciet marmer

9. Wit met een plus

De witte greeploze keuken is waarschijnlijk al jaren een van de meest populaire keuzes. Saai een voorspelbaar? Zo hoeft het heus niet te zijn. Dit project toont dat het anders kan. De spatwand in de kooknis is bekleed met prachtig donker marmer (mona grigio) en vormt een knappe eyecatcher. Het marmer geeft de keuken een tijdloze klasse. Samen met de antracietgrijze fronten van het eiland is het keukenontwerp in balans.

keuken klassevol

10. Klasse matcht met functioneel

Het opzet van deze keuken was een klassieke stijl met moderne invalshoek. De combinatie van donkere wengékleurige eikenfineer met knap roodbruin marmer levert een unieke keuken op. De hele keuken is opgevat als een groot meubel. Dat kastgevoel ontstaat door het materiaalgebruik en de vormgeving. Toch is de keuken ook praktisch: het werkblad van het eiland bestaat grotendeels uit marmer. Het spoelgedeelte is op maat gemaakt in roestvrijstaal, wat onderhoudsvriendelijker is dan natuursteen.

Bron: Compleet Wonen Keuken & Badkamers 2016-2017 | Foto 1 Realisatie PJ Mares – Foto 2 Carpentier Keukens & Wonen – Marie Houttequiet – Foto 3 De Zeug – Denise Keus – Foto 4 Kove Interieurarchitecten – Foto 5 Tinello Keuken & Interieur – Marie Houttequiet – Foto 6 Keukenhuis – Marie Houttequiet – Foto 7 Kral Keukens – Denise Keus – Foto 8 Filip Janssens – Foto 9 Dekeyeser Keukenarchitectuur – Marie Houttequiet – Foto 10 Dekeyeser Keukenarchitectuur – Marie Houttequiet | Tekst Anneleen Peeters

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties