StudentDesign ontdekt: vernieuwend materiaalgebruik

Van kurklampen tot papieren stoelen: Max en Guido van StudentDesign zoomen in op designers die op een bijzondere of vernieuwende manier materialen gebruiken.

studentdesign woonkamer met houten tafel en zwarte stoelen

Stoel van linoleum

Denk eens terug aan de klaslokalen van jouw basisschool. Naast de bureautjes en het schoolbord ontbrak nergens de kenmerkende, kleurrijke linoleum vloer. Linoleum is buitengewoon goed schoon te houden en gaat decennialang mee. Daarom is het de ideale keuze voor bijvoorbeeld scholen en ziekenhuizen. Maar wat gebeurt er als je het materiaal in een nieuwe context plaatst en het vervormt tot meubel? Dát was het uitgangspunt van Jinghua Zeng uit Finland. De grootste uitdaging: stevigheid creëren, want linoleum is immers ontworpen om plat op de vloer te liggen. Door het linoleum te lamineren ontstaat er zowel een stevige constructie als een esthetisch interessant nieuw beeld. Voor haar meubel liet Jinghua zich inspireren door Scandinavisch ontwerp, waarbij vernieuwend materiaalgebruik centraal staat. Wat ons betreft een piekfijn ontwerp!

zwart met rode stoel van linoleum
Linoleum stoel van Jinghua Zeng
tafelblad gemaakt van blokjes verrot hout
Tafelblad van verrot berkenhout van Riku Toivonen

Tafel van verrot hout

We blijven nog even in Scandinavische sferen met het ontwerp van Fin Riku Toivonen. Tijdens een wandeling door Karstula ontmoette hij Markku Leppänen die hem meenam naar zijn houtzagerij. In de houtzagerij zag Riku een stapel verrot berkenhout liggen, dat vroeger werd gebruikt voor steunbalken tijdens transport. Markku vertelde dat het verrotte hout niet meer gebruikt mocht worden voor meubelproductie. Dat vond Riku zonde en hij wilde iets doen om deze verspilling tegen te gaan. Daarnaast zag hij schoonheid in het hout dat jarenlang blootgesteld was aan vocht, waardoor in iedere balk een uniek motief ontstaan was. Riku laat die uniekheid zien in zijn tafel die bestaat uit allemaal blokjes hout met onvolkomenheden. Het tafelblad laat op deze manier de geschiedenis van het hout zien en heeft een ronduit prachtig patroon.

Lamp van kurk

Iedereen heeft wel een paar onderzetters van kurk rondslingeren. Ook zie je steeds vaker kleine meubels of bijvoorbeeld kaarsenhouders van kurk. De Schotse Natasha Duda raakt vaak geïnspireerd door de natuur en organische vormen. In haar lampencollectie zie je dat terug wanneer ze het eroderen van rotsen nabootst door machinale (frees)technieken. De collectie ‘nest’ bestaat uit drie lampen die als een puzzel in elkaar passen en samen op een rotspartij lijken. De aardse structuren en kleuren worden versterkt door de diepte en gelaagdheid van het kurk. De lampen hebben een mooie warme gloed, zo zagen wij kurk nog nooit!

hanglamp gemaakt van kurk
Lamp van kurk van Natasha Duda
stoelen gemaakt van kraft papier
Stoelen van kraft papier van Leon Laskowski en Jérome Rütsche

Stoel van kraftpapier

We sluiten af met kraft, een papiersoort met verschillende diktes, gemaakt van de pulp van naaldhout. Kraft wordt veel gebruikt als inpakpapier en verpakkingsmateriaal en het is dus simpel gezegd een materiaal dat omhult. Ontwerpers Leon Laskowski en Jérome Rütsche uit Berlijn vonden dat dit weleens verleden tijd mocht zijn. Omdat kraftpapier krachtig en licht is, zou het nog weleens ideaal materiaal voor meubels kunnen zijn. Na verschillende experimenten (zoals persen en lamineren) ontstonden verschillende nieuwe vormen en structuren. Dat leidde tot prachtige, duurzame ontwerpen die warm aanvoelen. De stapelbare stoelen laten zien hoe het verleggen van materiaalgrenzen kan leiden tot een meer duurzame wereld – door bijvoorbeeld plastic stoelen te vervangen door stoelen van dit materiaal.

Laat ons weten welk materiaalontwerp van vandaag jouw hart heeft gestolen!

StudentDesign

Guido & Max StudentDesign

Max Hochstenbach en Guido Lok richtten drie jaar geleden het platform StudentDesign op. Daar delen zij de meest inspirerende, innovatieve en duurzame ontwerpen gemaakt door studenten van over de hele wereld: van Japan tot Brazilië en van Amerika tot Denemarken. Op vtwonen.nl laten zij de meest bijzondere ontwerpideeën zien. Wil je meer zien? Hier vind je alle vtwonen blogs van StudentDesign of neem een kijkje op hun Instagram of website!

nog meer: bloggers