Personaliseer en kleur je witte muur

Muren verven: de een vindt het een vervelende opdracht, terwijl de ander er z’n hand niet voor omdraait. Hoe dan ook, van tijd tot tijd is een nieuwe kleur of ander motief wél leuk. Hoogste tijd dus om ermee aan de slag te gaan vinden Max en Guido van Studentdesign. Stroop je mouwen maar vast op!

vtwonen | Blog Student Design muren behang Julia Groth

Dag saaie muur!

Muren blijven (meestal) jaar in jaar uit in hetzelfde kleurtje of patroon. En dat is eigenlijk best een beetje gek, want we verschuiven stoelen, zetels krijgen nieuwe kussens en de televisie van weleer is vervangen door een LCD variant. De Zweedse ontwerper Julia Groth vroeg zich af waarom we zoveel veranderen aan ons interieur, maar de ruimte waarin we het vullen eigenlijk nauwelijks van gedaante verandert (de muren dus).

Julia besluit daarom dat het tijd is voor wat meer leven aan de muur: ze wil mensen uitdagen om meer te spelen met de vormgeving van de muren in huis. Nu kiezen we vaak voor een witte muur of een simpele print, maar als het aan Julia ligt komt daar verandering in. En wel in de vorm van een nieuw soort behang.

vtwonen | Blog Student Design geel behang Julia Groth
vtwonen | Blog StudentDesign Julia Groth
vtwonen | Blog StudentDesign Julia Groth behang kleurrijk

Creatief met stiften

Julia ontwierp een aantal repeterende patronen, die afzonderlijk uit te printen zijn op een velletje papier ter grootte van een A4. Daarmee doorbreek je de beperking van behang – het vaststaande (groot)formaat – en kun je zo eenvoudig je muren dynamischer versieren. Slim! Thuis is voor Julia ook een plek waar ze zich creatief moet kunnen uiten. De velletjes zijn daarom ook naar eigen smaak in te vullen; je kleurt dus op het behang (pak die viltstiften maar vast uit de kast)!

vtwonen | Blog StudentDesign Julia Groth Behang tekening zwart wit
vtwonen | Blog StudentDesign Julia Groth behang kleurplaat

Zo doe je dat

  1. Julia heeft drie patronen bedacht – wij kiezen voor het gemak even voor het Jungle thema (stiekem onze grote favoriet).
  2. Welke ruimte is toe aan een opknapbeurt? De slaapkamer of toch de keuken of babykamer.
  3. Als je beschikking hebt over wifi – wie niet, want hoe lees je dit anders – kan de patronen ‘gewoon’ downloaden via de website van Julia (helemaal gratis!)
  4. Druk de bestanden thuis af.
  5. Begin met bijvoorbeeld een jungle als achtergrond, en behang deze met ofwel de al gekleurde beesten of kleur de dieren zelf in. Tip van de dag: laat je kinderen het inkleuren – dan kun jij lekker niksen (of je kleurt stiekem de parkiet bovenin, kunnen ze toch niet bij)
  6. Begin nou maar gewoon, zo lastig was het stappenplan niet en deel met ons het resultaat, dat vinden we leuk!

StudentDesign

Max Hochstenbach en Guido Lok richtten drie jaar geleden het platform StudentDesign op. Daar delen zij de meest inspirerende, innovatieve en duurzame ontwerpen gemaakt door studenten van over de hele wereld: van Japan tot Brazilië en van Amerika tot Denemarken. Op vtwonen.be laten zij de meest bijzondere ontwerpideeën zien. Wil je meer zien? Neem een kijkje op hun Instagram of website!

Tekst StudentDesign | Fotografie Julia Groth

nog meer: Kleur