Op bezoek bij de Marmoleumfabriek

Laatst mocht ik op bezoek bij Forbo: Ik ging langs de Marmoleumfabriek in Assendelft. Het was leuk om te zien hoe de vloeren daar gemaakt worden, bijna op exact dezelfde manier als 100 jaar geleden. En verrassend waren alle innovaties die ik daarnaast zag. Zo viel ik als een blok voor die leuke tafel en krukjes. Maar wat heeft dat met vloeren te maken?

Alles behalve op de vloer

Marmoleum heeft veel fijne eigenschappen. Het voelt warm aan, is makkelijk schoon te houden en duurzaam gemaakt. Ha, dacht het designteam, dat kunnen we ook ergens anders best gebruiken. Zo ontstond Furniture Linoleum. Een flexibele toplaag die op meubels geplakt kan worden.

Tafels, krukjes en zelfs keukens

Marmoleum is antistatisch, daardoor blijft er geen stof aan plakken. Ook zijn er geen vingerafdrukken op te zien. Handige eigenschappen voor een bureau dus. Maar het is niet alleen maar lekker praktisch. De matte uitstraling en de stijlvolle kleuren maken Furniture Linoleum een echte eyecatcher. Diverse designers hebben het materiaal inmiddels gebruikt.

Niet alleen toekomstmuziek

Hoewel Furniture Linoleum een relatief nieuw product is, zijn er al wel producten op de markt verkrijgbaar. Zoals bijvoorbeeld dat krukje onder de tafel. Dit is de Stool E60, het origineel is een ontwerp van Alvar Aalto uit 1933. Ja, je leest het goed: dit design is al 85 jaar oud. Aalto was een groot fan van linoleum en voorzag later de bovenkant van zijn kruk van Furniture Linoleum. Je kunt deze klassieker shoppen via het Finse designlabel Artek.

Nieuwe designklassiekers in de maak

Ook het Nederlandse designduo Daphna Laurens heeft Furniture Linoleum ontdekt. Zij maakten er stijlvolle organizers van voor op je bureau. Hebben je pennen en paperclips eindelijk een eigen plek. Oh die mooie tafel in het openingsbeeld? Die is ontworpen door Buro Teep en gemaakt door David de Klijn.

Ik snap het wel, dat die designers vallen voor dit prachtige materiaal. Ik zou er zelf ook graag wat moois mee maken. Wie weet in de toekomst?

Laura en James

laura-en-jamesLaura de Jong is dé groene curator. Je kunt haar volgen op haar duurzame blog Laura en James. Ze schrijft hier over duurzame kleding, natuurlijke verzorging en biologisch eten. Voor jou en je kind. Op vtwonen.nl vind je haar wekelijkse expositie, met de leukste, mooiste en meest inspirerende duurzame alternatieven.

Bron: in samenwerking met Forbo | Fotografie 1. en 3. Mr. & Mrs. Interior: Furniture Linoleum in combinatie met Floris Hovers Duotone Cars van Ikonic Toys 4. Furniture Linoleum in de Kazerne tijdens Dutch Design Week 5. Everything but the Desktop door Daphna Laurens

nog meer: bloggers