Thee uit eigen tuin van citroenverbena

Op mijn terras staat een kweekbak waar ik een aantal aardbeienplantjes, wat veldsla en een paar kruiden in heb gezet. Ook heerlijk ruikend citroenmunt en citroenverbena. Met de zon en genoeg water groeit het werkelijk als kool. Vandaag knipte ik wat takjes citroenverbena uit mijn eigen kruidentuintje en zette ik er heerlijke verse thee van.

Zaaien en oogsten

In mijn vorige blog (over de pluktuin in de maak) zag je dat ik fanatiek aan de slag ben gegaan met het zaaien van bloemen. Ook zaaide ik wat munt in een grote bloempot. Hoewel de bloemzaadjes uitzonderlijk goed aan het kiemen zijn, blijft het in de pot met munt-to-be angstvallig zwart. Misschien moet ik nog even geduld hebben, maar ik kon het niet laten om in de kweekbak buiten een paar plantjes te planten waar je enorm lekkere thee van kan trekken. Ik koos in het tuincentrum voor citroenmunt en citroenverbena en ze groeien beide erg goed.

Citroenverbena

Het lekker ruikende citroenverbena ken je misschien ook wel als geurig ijzerhard, of onder de Franse naam ‘verveine’. De blaadjes ruiken naar citroen en het kruid heeft ook nog eens een geneeskrachtige werking. Kun je niet goed slapen of heb je last van nervositeit? Drink dan eens een kopje citroenverbena thee. De thee zit ook nog eens vol krachtige antioxidanten en is goed voor je maag- en darmstelsel.

Gezond én lekker

Als je je er even in verdiept, ontdek je hoeveel werkzame stoffen zo’n plantje bevat. Heel gezond dus, om af en toe een kopje ijzerhard thee te drinken. En het smaakt nog veel beter als het verse thee uit eigen tuin is. Giet kokend water over een takje citroenverbena, laat even trekken en maak het eventueel wat zoeter met een beetje honing. Zo simpel en zó lekker!

(Let op: in verband met de medicinale werking van dit kruid kun je er als je zwanger bent beter niet te veel van drinken.)

Ook lekker

Verse thee uit eigen tuin kun je naast citroenverbena ook zetten van bijvoorbeeld:

  • Munt (Marrokaanse munt, citroenmunt)
  • Brandnetels
  • Citroenmelisse
  • Lavendel
  • Vlierbloesem (alleen de blaadjes)
  • Thijm

Voeg er voor de smaak eens wat geraspte citroen- of sinaasappelschil aan toe of maak een combinatie van verschillende kruiden.

Elske

1-elske_profielfotoElske droomde er al jaren van om haar eigen kaarten en posters te ontwerpen. Ze volgde een opleiding grafisch ontwerp, startte een blog en er ging een wereld voor haar open. Inmiddels heeft ze haar eigen posters en kaarten, te koop op haar blog elskeleenstra.nl. In haar blog op vtwonen deelt ze haar momenten klein woongeluk. Veel plezier!

Bron: Tekst & fotografie Elske Leenstra

nog meer: bloggers